Sos pomidorowy do gołąbków z passaty

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty w słoiczku.
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty
Sos pomidorowy do gołąbków z passaty jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten sos jest aromatyczny, a przy tym szybki.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
190 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Passata pomidorowa (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków z passaty krok po kroku

Do garnka przelej passatę i zacznij ją gotować.

Dodaj do niej sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Gotuj przez 10 minut, następnie podawaj do gołąbków.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków z passaty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do gołąbków z passaty

Sos pomidorowy do gołąbków z passaty jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten sos jest aromatyczny, a przy tym szybki. Całość pełna jest też aromatycznych ziół.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków z passaty jest niezwykle prosty, więc będzie świetną opcją dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Jego stworzenie zabiera tylko kilka minut. Potrzeba do niego tylko jednego produktu, więc sos jest naprawdę tani. Dodatkowo, składniki których się używa dostępne są w każdym sklepie, a w większości nawet w domowej spiżarni. Głównym składnikiem tego dodatku jest passata pomidorowa, czyli przecier zrobiony z pomidorów. Warzywa te są w nim przetarte bardzo drobno, dzięki czemu idealnie nadaje się na sos. Najlepiej wybrać taką, która nie ma w sobie dodatku soli, dzięki czemu całość będzie znacznie zdrowsza. To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają bardzo ziołowe dodatki.

Ciężko wyobrazić sobie gołąbki, jedno z najpopularniejszych polskich dań, bez dodatku sosu. To właśnie on sprawia, że smakują tak wspaniale i nie są zbyt suche. Ze względu na brak czasu zwykle sięga się po sos z torebki, który choć aromatyczny, zawiera sporo konserwantów, a także duży dodatek soli, która w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego dobrze znaleźć nieco lepszą alternatywę dla tego produktu. Taką alternatywą jest właśnie sos z passaty, który robi się równie szybko, a smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatkowo można go przygotować i dostosować do własnych preferencji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków z passaty, by był naprawdę dobry, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zabiera bardzo mało czasu, to dlatego, że wystarczy tylko podgrzać passatę i dobrze ja doprawić, by smakowała naprawdę fantastycznie. Do sosu nie dodaje się śmietany, dzięki czemu jest lekki i niskokaloryczny, świetnie sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Ten smaczny dodatek to na pewno najlepszy sos do gołąbków.

Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków z passaty

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków z passaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy do gołąbków z passaty

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków z passaty

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
38.00
190.00
Białko (g)
1.65
8.25
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.98
44.90
Węglowodany przyswajalne (g)
7.08
35.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
9.50
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
2.45
12.25
Fruktoza (g)
2.38
11.90
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.21
1.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
26.00
130.00
Witamina B6 (mg)
0.13
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.60
53.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.97
9.85
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Ryboflawina (mg)
0.08
0.40
Niacyna (mg)
1.47
7.35
Foliany (µg (mcg))
11.00
55.00
Beta karoten (µg (mcg))
306.00
1530.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
202.00
1010.00
Potas (mg)
439.00
2195.00
Wapń (mg)
18.00
90.00
Fosfor (mg)
40.00
200.00
Magnez (mg)
23.00
115.00
Żelazo (mg)
1.78
8.90
Cynk (mg)
0.36
1.80
Miedź (mg)
0.29
1.45
Mangan (mg)
0.17
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do gołąbków z passaty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków z passaty

Koszt składników
5.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
5.00