Przepis na sos pieczarkowy do gołąbków krok po kroku

Składniki
  • Pieczarki marynowane 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Mleko 1,5% 200 ml
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Podsmaż cebulę z pieczarkami na oliwie i dodaj po 0,25 łyżeczki soli, pieprzu i imbiru.

Na patelnie z warzywami wlej mleko oraz śmietankę i zagotuj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki, zalej sosem i piecz w 180 C, przez 40 minut.

2 gołąbki w sosie pieczarkowym podane na białym talerzu i ozdobione listkami natki pietruszki
Sos pieczarkowy do gołąbków
Koszt przygotowania dania
4.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
21

Sos pieczarkowy do gołąbków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pieczarkowym do gołąbków

Sos pieczarkowy do gołąbków może wydawać się dziwnym połączeniem — sama tak kiedyś myślałam, ale uwierz mi, że świetnie do nich pasuje. Najczęściej przygotowuję go z gołąbkami po cygańsku, na które przepis znajdziesz tutaj.

Na tej stronie znajdziesz tylko przepis na sos pieczarkowy do gołąbków, a sam przepis na gołąbki bez problemu znajdziesz na portalu, po wpisaniu hasła „gołąbki” w wyszukiwarce.

Ten pyszny sos robi się praktycznie sam. Wystarczy, że pokroisz pieczarki i cebulę. Potem poddusisz je na oliwie z przyprawami i dolejesz mleko ze śmietanką. Jeżeli zrobisz sos na samej śmietance, to będzie on bardziej kremowy i gęstszy, ale także bardziej kaloryczny, dlatego ja dodaję mleko zamiast części śmietanki.

Możesz zrobić gołąbki zapiekane w sosie grzybowym lub duszone — ja wolę zapiekane, ale to jak ty wolisz je przygotować to już Twoja decyzja.

Pieczarki to bardzo smaczny składnik, ale często uważany za bezwartościowy. Będąc w szkole średniej, słyszałam, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a tym bardziej zdrowotnych, i cenione są tylko za smak i aromat. Wiele starszych osób nadal tak uważa, ale aktualnie już wiemy, że to nie prawda. Grzyby jadalne, w tym też pieczarki, zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Pieczarki zawierają białko (prawie wszystkie aminokwasy), tłuszcz i węglowodany, a także: potas, selen, miedź, jod, witaminy z grupy B, witaminy A, E, D i błonnik pokarmowy. Zawarty w pieczarkach błonnik to beta glukan polisacharydu, który:

- obniża poziom cholesterolu,

- wpływa na poprawę odporności, modulując i stymulując układ odpornościowy (beta glukany są nawet dostępne w formie suplementów diety, mających wspomagać odporność),

- działa przeciwnowotworowo, aktywując komórki NK i czynnik martwicy nowotworowej alfa.

Dodatkowo pieczarki zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami oraz sprzężony kwas linolowy — CLA, który także wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Jeżeli już wiesz, że pieczarki to super składnik, to sprawdź, jak zrobić sos pieczarkowy do gołąbków.

Wartości odżywcze sosu pieczarkowego do gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
89.82 kcal
89.82 kcal
Białko
2.65 g
2.65 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie pieczarkowym do gołąbków

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
4.88 g
4.88 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.26 g
4.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
6.94 g
6.94 g
Tłuszcze nasycone
5.45 g
5.45 g
Tłuszcze nienasycone
1.49 g
1.49 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.24 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pieczarkowy do gołąbków

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina E
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pieczarkowy do gołąbków

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
15.03 mg
15.03 mg
Potas
180.07 mg
180.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
45.56 mg
45.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczarkowego do gołąbków 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pieczarkowym do gołąbków

Lista alergenów dla sosu pieczarkowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, imbir mielony.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania sosu pieczarkowego do gołąbków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mleko 1,5%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
33.50
Łączny koszt
4.72
Jak oceniasz przepis na sos pieczarkowy do gołąbków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób