Śmietanowiec na kruchym cieście
- Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
- Masło - do ciasta (100 g)
- Żółtko jajka - do ciasta (1 szt.)
- Cukier puder - do ciasta (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (600 ml)
- Cukier (60 g)
- Żelatyna (60 g)
- Galaretka - truskawkowa (77 g)
- Cukier (20 g)
- Truskawki mrożone (150 g)
Przepis na śmietanowiec na kruchym cieście krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Piecz ciasto w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Ostudź.
Jogurt przełóż do miski. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie trzepaczką lub łyżką.
Żelatynę namocz w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do tężejącego jogurtu. Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 h do stężenia.
Po tym czasie przygotuj mus z truskawek: mrożone truskawki podgrzej w rondelku wraz z 2 łyżkami cukru, ostudź i zblenduj. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, odstaw do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z musem. Wyłóż na schłodzone ciasto.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Więcej informacji na temat śmietanowca na kruchym cieście
Śmietanowiec na kruchym cieście to jedno z tych ciast, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, a przy okazji pięknie się prezentuje.
Przepis na śmietanowiec na kruchym cieście to pomysł na ciekawe wykorzystanie śmietany na słodko. Wydawać się może, że ciasto ze śmietany, nie będzie zbyt smaczne, jednak nie jest to prawda. Odpowiedni dodatek cukru i galaretek sprawia, że całość nie jest zbyt słodka, a jednocześnie smakuje pysznie. Ciasto robi się z galaretkami, dzięki czemu nie trzeba dbać o dodatkowe dekoracje. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Możesz wybrać dowolny smak i kolor galaretki, tak by powstało naprawdę smaczne ciasto. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śmietanowiec na kruchym cieście, by był szybki i dobry, to koniecznie sięgnij po ten sprawdzony przepis. Idealnie sprawdzi się do stworzenia idealnego wypieku. Ten placek to wybór idealny do kawy. To ciasto śmietanowe jest tak dobre, że znika z talerzy już po upieczeniu, dlatego dobrze robić go od razu w większej ilości. To ciasto smakuje najlepiej na zimno. Dobrze jest więc zostawić je do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, by galaretki odpowiednio stężały. Dzięki dodatkowi galaretek do głównej masy ciasto można przygotować bez żelatyny. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto.
Alergeny w śmietanowcu na kruchym cieście
Lista alergenów dla śmietanowca na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze śmietanowca na kruchym cieście
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.