Śmietanowiec na biszkopcie

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śmietanowiec i truskawki na talerzu
Śmietanowiec na biszkopcie
Śmietanowiec na biszkopcie to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się latem. Jest słodki, szybki i prosty w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
391 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Galaretka - truskawkowa (77 g)
  • Galaretka - agrestowa (77 g)
  • Galaretka - borówkowa (77 g)
  • Galaretka - pomarańczowa (77 g)
  • Galaretka - cytrynowa (77 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Biszkopty (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na śmietanowiec na biszkopcie krok po kroku

Trzy ciemne galaretki umieść w osobnych miseczkach, każdą zalej 250 ml wrzątku, wymieszaj. Odstaw do całkowitego stężenia.

Gotowe galaretki pokrój w drobną kostkę. Schłodź.

Przygotuj formę na ciasto, zabezpiecz papierem do pieczenia. Na dno wyłóż biszkopty.

Dwie pozostałe, jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Porcjami dodawaj bitą śmietanę do schłodzonych płynnych galaretek. Następnie dodaj pokrojone galaretki. Wymieszaj dobrze, masa zacznie tężeć.

Całość przełóż do formy wyłożonej biszkoptami.

Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc lub na przynajmniej cztery godziny.

Jak oceniasz przepis na śmietanowiec na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,0% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca na biszkopcie

Śmietanowiec na biszkopcie to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się latem. Jest słodki, szybki i prosty w przygotowaniu.

Przepis na śmietanowiec na biszkopcie to świetny pomysł na naprawdę pyszny deser, który zachwyci miłośników galaretek. To właśnie one nadają ciastu pięknego wyglądu i wspaniałego smaku. Ciasto robi się z galaretkami, dzięki czemu nie trzeba dbać o dodatkowe dekoracje. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Najlepiej wybierać galaretki w różnych kolorach, by całość prezentowała się nawet ciekawiej. To ciasto smakuje najlepiej na zimno. Dobrze jest więc zostawić je do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, by galaretki odpowiednio stężały. Dzięki dodatkowi galaretek do głównej masy ciasto można przygotować bez żelatyny. W wersji bardziej fit można je również zrobić z jogurtem naturalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śmietanowiec na biszkopcie, by był pyszny i szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego ciekawe ciasto, które sprawdzi się do kawy, ale również na imprezę. Ten prosty deser jest tak szybki i nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To najlepszy placek, jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego. Zwykle, by go przygotować nie potrzeba nawet piekarnika. W tej wersji jednak ze względu na dodatek biszkoptu piekarnik jest konieczny. Możesz też posłużyć się gotowym biszkoptem dostępnym w sklepach, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. Jednak nie jest to preferowany sposób na przygotowanie tego ciasta. Biszkopty ze sklepu zwykle mają sporo dodanego cukru, a także różnych barwników. Co nie jest dobre dla naszego zdrowia. Zamiast tego lepiej upiec prosty biszkopt z tego przepisu.

Ciasto robi się ze słodkiej śmietanki, którą poznasz po wysokiej zawartości procentowej tłuszczu. Pamiętaj, by dobrze ją najpierw schłodzić. Dzięki temu ciasto na pewno wyjdzie.

Alergeny w śmietanowcu na biszkopcie

Lista alergenów dla śmietanowca na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze śmietanowca na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
331.39
391.04
Białko (g)
6.56
7.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
39.35
46.44
Węglowodany przyswajalne (g)
39.16
46.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
16.04
18.93
Tłuszcze nasycone (g)
15.95
18.82
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
50.98
60.16
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca na biszkopcie 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca na biszkopcie

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
77 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
agrestowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
borówkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
pomarańczowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Biszkopty
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
30.00