Śmietanowiec na biszkopcie
- Galaretka - truskawkowa (77 g)
- Galaretka - agrestowa (77 g)
- Galaretka - borówkowa (77 g)
- Galaretka - pomarańczowa (77 g)
- Galaretka - cytrynowa (77 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Biszkopty (60 g)
Przepis na śmietanowiec na biszkopcie krok po kroku
Trzy ciemne galaretki umieść w osobnych miseczkach, każdą zalej 250 ml wrzątku, wymieszaj. Odstaw do całkowitego stężenia.
Gotowe galaretki pokrój w drobną kostkę. Schłodź.
Przygotuj formę na ciasto, zabezpiecz papierem do pieczenia. Na dno wyłóż biszkopty.
Dwie pozostałe, jasne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Porcjami dodawaj bitą śmietanę do schłodzonych płynnych galaretek. Następnie dodaj pokrojone galaretki. Wymieszaj dobrze, masa zacznie tężeć.
Całość przełóż do formy wyłożonej biszkoptami.
Formę z ciastem włóż do lodówki na całą noc lub na przynajmniej cztery godziny.
Więcej informacji na temat śmietanowca na biszkopcie
Śmietanowiec na biszkopcie to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się latem. Jest słodki, szybki i prosty w przygotowaniu.
Przepis na śmietanowiec na biszkopcie to świetny pomysł na naprawdę pyszny deser, który zachwyci miłośników galaretek. To właśnie one nadają ciastu pięknego wyglądu i wspaniałego smaku. Ciasto robi się z galaretkami, dzięki czemu nie trzeba dbać o dodatkowe dekoracje. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Najlepiej wybierać galaretki w różnych kolorach, by całość prezentowała się nawet ciekawiej. To ciasto smakuje najlepiej na zimno. Dobrze jest więc zostawić je do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, by galaretki odpowiednio stężały. Dzięki dodatkowi galaretek do głównej masy ciasto można przygotować bez żelatyny. W wersji bardziej fit można je również zrobić z jogurtem naturalnym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śmietanowiec na biszkopcie, by był pyszny i szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego ciekawe ciasto, które sprawdzi się do kawy, ale również na imprezę. Ten prosty deser jest tak szybki i nieskomplikowany, że poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To najlepszy placek, jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego. Zwykle, by go przygotować nie potrzeba nawet piekarnika. W tej wersji jednak ze względu na dodatek biszkoptu piekarnik jest konieczny. Możesz też posłużyć się gotowym biszkoptem dostępnym w sklepach, jeśli nie masz zbyt dużo czasu. Jednak nie jest to preferowany sposób na przygotowanie tego ciasta. Biszkopty ze sklepu zwykle mają sporo dodanego cukru, a także różnych barwników. Co nie jest dobre dla naszego zdrowia. Zamiast tego lepiej upiec prosty biszkopt z tego przepisu.
Ciasto robi się ze słodkiej śmietanki, którą poznasz po wysokiej zawartości procentowej tłuszczu. Pamiętaj, by dobrze ją najpierw schłodzić. Dzięki temu ciasto na pewno wyjdzie.
Alergeny w śmietanowcu na biszkopcie
Lista alergenów dla śmietanowca na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze śmietanowca na biszkopcie
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.