Śliwki w syropie

Opublikowano: 06.11.2023 r., 11:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwki zanurzone w słodkim syropie
Śliwki w syropie
Śliwki w syropie to niezwykle pyszne i szybkie w przygotowaniu przetwory domowe. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować takie łakocie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
239 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukier - 2 szklanki (500 g)
  • Śliwki (1000 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na śliwki w syropie krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody.

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, cukier waniliowy sok z cytryny i zagotuj.

Śliwki przełóż do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zalej je przygotowanym syropem.

Tak przygotowane słoiki szczelnie zakręć i umieść w garnku z gorącą wodą, całość zagotuj.

Po ostygnięciu przetwory możesz przechowywać nawet kilka tygodni w spiżarni.

Jak oceniasz przepis na śliwki w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat śliwek w syropie

Śliwki w syropie to idealny dodatek nie tylko do ciast, ale też do wielu potraw na zimę. Mój przepis na śliwki w syropie możesz przygotować w większych ilościach i przełożyć je do słoików, dzięki temu będziesz mieć zapasy na zimę.

Potrzebna nam będzie spora ilość śliwek bez pestek.

Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom, słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.

Zatem, jak zrobić śliwki w syropie?

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, cukier waniliowy sok z cytryny i zagotuj.

Śliwki przełóż do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zalej je przygotowanym syropem. Tak przygotowane słoiki szczelnie zakręć i umieść w garnku z gorącą wodą, całość zagotuj. Po ostygnięciu przetwory możesz przechowywać nawet kilka tygodni w spiżarni.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go i przygotuj śliwki w syropie cukrowym. Warto przygotowywać przetwory w cukrze na zimę, ponieważ jest to dobry pomysł na zamknięcie wielu witamin i składników mineralnych, wtedy gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców i warzyw.

Dodatkowo są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik. Zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę A, witaminę E, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Śliwki są znakomitym źródłem błonnika, co może pomóc w regulowaniu trawienia, zapobieganiu zaparciom i obniżaniu poziomu cholesterolu.

Zawierają one przeciwutleniacze, takie jak witamina C i beta-karoten, które pomagają w zwalczaniu uszkodzeń oksydacyjnych i wspierają zdrowie układu odpornościowego.

Koniecznie wykorzystaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jaki to dobry pomysł na urozmaicenie jesiennego menu.

Alergeny w śliwkach w syropie

Lista alergenów dla śliwek w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na śliwki w syropie

Wartości odżywcze śliwek w syropie

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wiele sezonowych owoców takich jak gruszki czy morele.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
159.67
239.51
Białko (g)
0.46
0.69
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
40.97
61.45
Węglowodany przyswajalne (g)
40.04
60.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
11.18
16.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.50
9.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.42
5.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
125.01
187.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
0.34
0.50
Potas (mg)
104.63
156.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
4.32
6.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.58
15.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.64
6.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śliwek w syropie 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śliwek w syropie

Koszt składników
14.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
14.10