Puree z topinamburu
- Topinambur (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (90 ml)
Przepis na puree z topinamburu krok po kroku
Topinambur obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W rondelku gotujemy wodę z rozmarynem i masłem. Dodajemy do niej topinambur i gotujemy go do miękkości.
Miękkie warzywo przecedzamy. Przekładamy je do miski.
Do topinamburu dodajemy śmietanę i blendujemy go na gładką masę.
Puree doprawiamy solą i pieprzem.
-
Puree ziemniaczane
-
Puree z dyni
-
Puree z kalafiora
-
Puree z ziemniaków
-
Puree z batata
-
Puree z groszku
-
Puree z selera
-
Puree z marchewki
-
Puree z brokułów
-
Puree z zielonego groszku
-
Ziemniaki duszone
-
Puree ziemniaczane z cebulą
-
Mus dyniowy
-
Puree ziemniaczane z chrzanem
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
-
Puree
Więcej informacji na temat puree z topinamburu
Pyszne puree z topinamburu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Topinambur z przyprawami oraz śmietanką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić puree z topinamburu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku topinambur obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku gotujemy wodę z rozmarynem i masłem. Dodajemy do niej topinambur i gotujemy go do miękkości. Miękkie warzywo przecedzamy. Przekładamy je do miski. Do topinamburu dodajemy śmietanę i blendujemy go na gładką masę. Puree doprawiamy solą i pieprzem.
Sprawdzony przepis na puree z topinamburu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.
Puree z topinamburu z rozmarynem i śmietanką odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit puree na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w puree z topinamburu
Lista alergenów dla puree z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze puree z topinamburu
Puree ma niskie IG, dzięki czemu możemy go na stałe wprowadzić do naszego menu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.