Pigwówka

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pigwówka podana w kieliszkach. W oddali stoi butelka z pigwówką.
Pigwówka
Pigwówka to wspaniała propozycja na pyszną nalewkę na bazie owoców pigwowca. Nalewka jest lekko kwaśna i świetnie pasuje podana schłodzona podczas upalnych letnich wieczorów.
Przygotowanie 30 min
99 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Owoc pigwowca (500 g)
  • Cukier (250 g)
  • Wódka - 2 szklanki (500 ml)
  • Spirytus (300 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, sitko

Przepis na pigwówka krok po kroku

Owoce pigwy pokrój na ćwiartki.

Umieść je w słoiku i zasyp cukrem.

Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce.

Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj.

Odstaw na 4 tygodnie w suche, chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.

Butelkę zakorkuj i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

Jak oceniasz przepis na pigwówka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat pigwówki

Pigwówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę na spirytusie i na wódce. Tradycyjna nalewka jest najlepsza jako dodatek do domowych drinków. Świeże pigwy sprawdzą się także do przygotowania wina lub oranżady pigwowej. Przepis na pigwówkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pigwa, cukier, wódka, spirytus.

Jak zrobić pigwówkę? Owoce pigwy pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoiku i zasyp cukrem. Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce. Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj składniki. Odstaw na 4 tygodnie w suche, chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.

Pigwa to tradycyjny Polski owoc rosnący na krzewie. Pigwowiec pochodzi z rodziny różowatych. Owoce pigwy zawierają dużą ilość składników odżywczych oraz witamin. Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Podsumowując proporcje na domową nalewkę można dowolnie modyfikować. Tradycyjna nalewka jest idealnym trunkiem podczas wieczorów w gronie znajomych. Nalewka jest dobra do spożycia kilka tygodni po przygotowaniu. Można ja przechowywać przez ponad rok w ciemnym miejscu. Jeśli chcesz przygotować nalewkę z mniejszą zawartością alkoholu, dodaj do niej samą wódkę zamiast spirytusu.

Alergeny w pigwówce

Lista alergenów dla pigwówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pigwówka

Wartości odżywcze pigwówki

na 100g gotowej potrawy

Pigwówka to napój wysokoprocentowy zawierający dużą ilość kalorii. Nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka ma dużą ilość cukru i szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
199.71
99.85
Białko (g)
0.13
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
21.00
10.50
Węglowodany przyswajalne (g)
20.39
10.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.65
0.32
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.84
2.42
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Niacyna (mg)
0.07
0.03
Foliany (µg (mcg))
0.97
0.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.97
0.98
Potas (mg)
64.71
32.35
Wapń (mg)
3.71
1.85
Fosfor (mg)
7.74
3.87
Magnez (mg)
2.58
1.29
Żelazo (mg)
0.25
0.12
Cynk (mg)
0.03
0.01
Miedź (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pigwówki 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pigwówki

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc pigwowca
500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Wódka
500 ml
2 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Spirytus
300 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
24.00
Za 300 ml
Koszt składników
82.50