Przetwory z pigwy
-
Dżem z pigwy
Dżem z pigwy to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Jest smaczny, prosty, a przy okazji niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie …
20 + 45 min łatwy 10 414 kcal -
Konfitura z pigwy
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
50 + 90 min łatwy 10 221 kcal -
Dżem z pigwowca
Pigwowiec japońskie, czyli Chaenomele japonica, to roślina, która pełni zarówno funkcje dekoracyjne, jak i również odżywcze i lecznicze. Jej zielonożółte …
40 min łatwy 50 96 kcal
Przetwory z pigwy - przepisy
-
Konfitura z pigwowca
Chaenomele japonica, czyli pigwowiec japoński, jest dekoracyjnym krzewem o jadalnych owocach, przypominających owoce pigwy. Owoce pigwowca nie nadają się do …
30 + 120 min łatwy 4 287 kcal -
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i …
30 + 240 min łatwy 30 156 kcal -
Syrop z pigwy
Syrop z pigwy to jeden z najpopularniejszych, jesiennych dodatków do herbaty ale także jest domowym środkiem wspomagającym proces leczenia w …
4320 min łatwy 1 3326 kcal -
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy jest wspaniałym trunkiem o bogatym i pysznym smaku. Wykonuje się ją dość łatwo, a jej smak przywodzi …
30 + 78 min średni 20 66 kcal -
Pigwówka
Pigwówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę na spirytusie i na wódce. Tradycyjna nalewka jest najlepsza jako dodatek do domowych …
30 min łatwy 20 99 kcal -
Nalewka z pestek pigwy
Nalewka z pestek pigwy na spirytusie to doskonały pomysł na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. …
30 min łatwy 3 385 kcal
-
Wino z pigwy
Wino z pigwy to pomysł na smaczne, domowe wino, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. …
120 min trudny 100 138 kcal -
Nalewka pigwowa
Nalewka pigwowa to jeden z bardziej popularnych w Polsce domowych wyrobów alkoholowych. Taki trunek przygotowany z owoców pigwy na pewno …
60 min średni 1 2737 kcal
Przetwory z pigwy - co to jest?
Pigwa to doskonały owoc, który może wspomóc naszą odporność w zimie. Wystarczą nam owoce pigwy w słoikach, dobre przepisy i już sami możemy zdecydować, co zrobić z pigwy. Właściwości pigwy przyciągają do siebie coraz większą rzeszę odbiorców, przez co popularne stają się konfitury z pigwy do herbaty, pigwy w syropie w słoiku, pigwa do herbaty w cukrze, ale także sok z pigwy, czy też nalewka z pigwy idealna na zimę. Sprawdźmy różne przepisy na to, co zrobić z pigwy
Często zadawane pytania
Pigwa na zimę - sprawdzone przepisy na przetwory do słoików
Konfitura z pigwy do herbaty z cynamonem - przepis, jak zrobić z pigwy konfiturę
Właściwości pigwy mogą w niewiarygodny sposób wspomóc nasz organizm. Dzięki właściwościom pigwy zwiększymy swoją odporność i tym samym zapobiegniemy przeziębieniom i innym chorobom. Przepisy na pigwy do herbaty w postaci konfitury, która może być również użyta do ciast lub do kanapek, są różne i sami powinniśmy zdecydować, który przepis będzie dla nas najbardziej odpowiedni.
Zobaczmy więc, jak zrobić konfiturę z pigwy do słoików.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 1,5 kg cukru,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamony,
- 4 szklanki wody.
Zamiast mielonego cynamonu, możemy użyć również całych lasek cynamonu.
Przygotowanie:
- Pigwę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Owoce pigwy kroimy w mniejszą kostkę.
- Gotową pigwę przekładamy do garnka, zalewamy w całości wodą, dodajemy cynamon i cukier.
- Całość mieszamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia pigwy.
- Po tym czasie konfiturę przekładamy do słoika.
- Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Możemy też wykonać proces pasteryzacji, lecz w tym przypadku nie jest to koniecznością i rzeczą niezbędną.
Pigwa na zimę do słoików w postaci konfitury - pigwa z cukrem
Pigwa w syropie, cukrze, czy właśnie znana i lubiana konfitura z pigwy do herbaty, doskonale kojarzy nam się z okresem zimowym. Tego typu przetwory wzbogacają nasze potrawy i napoje w okresie, gdy nie ma dostępu do krajowych i smacznych owoców, a owoce z importu są dostępne w dość wysokiej cenie.
Dowiedzmy się więc, jak możemy przygotować tradycyjną konfiturę z pigwy, doskonałą do ciast, kanapek oraz herbaty.
Składniki:
- 2,5 kg owoców pigwy,
- 2 szklanki wody,
- 3,5 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Owoce pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
- Z owoców usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na małą kostkę.
- Do garnka wlewamy wodę.
- Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej owoce.
- Gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia owoców.
- Do owoców dodajemy cukier.
- Całość smażymy do zgęstnienia masy.
- Po tym czasie, przekładamy masę do wyparzonych słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Po wystygnięciu słoików możemy przełożyć je do swojej spiżarni.
Sok z pigwy - idealny na zimę i nie tylko
Pigwa do herbaty - jak zrobić soki z pigwy według tradycyjnego i prostego przepisu
Sok z pigwy jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga od nas dużo czasu. Dodatkowo wszystkie właściwości pigwy zostają w nim i mogą wspomagać nasz organizm. Dlatego istotne jest to, by zapoznać się, chociaż z jednym i prostym przepisem na przygotowanie soku z pigwy.
Składniki:
- 3 kg pigwy,
- 1,5 kg cukru.
Warto wiedzieć, że istnieje możliwość przygotowania soku bez cukru, a wtedy musimy jedynie, zamiast cukru dodać około 0,6 kg stewii.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Oczyszczoną pigwę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Starte owoce pigwy wsypujemy do słoika na 3/4 wysokości.
- Całość zasypujemy cukrem i nakrywamy gazą.
- Po kilku dniach odlewamy sok od owoców i przelewamy go do słoików lub zamykanych butelek.
- Butelki lub słoiki pasteryzujemy około 8-10 minut od momentu zagotowania się wody.
Sok z pigwy z miodem - poznajmy przepis
Innym rozwiązaniem na przygotowanie soku z pigwy jest połączenie tych dość kwaśnych i cierpkich owoców z miodem, którego smak jest bardzo słodko. Dzięki temu nasz sok uzyska idealny, słodko-kwaśny smak, który będzie sprawdzał się do podania przez cały rok. Zobaczmy, jak go przygotować.
Składniki:
- 20 sztuk pigwy,
- 1 szklanka miodu.
Przygotowanie:
- Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Oczyszczone owoce kroimy w drobną kostkę.
- Całość zalewamy miodem i odstawiamy na 3 dni.
- Po tym czasie zlewamy sok z owoców i wlewamy go do butelek.
Sok z pigwy i miodu może okazać się bardzo słodki, dlatego polecane jest jego rozcieńczenie w wodzie lub podawanie jako dodatek do herbaty.
Pigwa na zimę - co zrobić z pigwy, korzystając z innych przepisów
Pigwa w syropie, cukrze czy miodzie, cieszy się ogromną popularnością. Nie zapominajmy jednak o tym, że równie popularne są nalewki z pigwy, które mogą być przygotowane na bazie samej wódki, spirytusu lub spirytusu i wódki. Taka nalewka, nie dość, że ma dobry smak, to dodatkowo wpływa pozytywnie na nasz organizm. Nalewki z pigwy mogą być przygotowywane z różnych przepisów, które różnią się od siebie nie tylko proporcjami, ale także i składnikami.
Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotować smaczną i zdrową nalewkę z pigwy i miodu.
Składniki:
- 2,5 kg owoców pigwy,
- 8 łyżek miodu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 l wódki,
- skórka i sok z połowy pomarańczy.
Jeśli chcemy, by nasz alkohol był mocniejszy, wtedy możemy dodać do nalewki około 0,5 l spirytusu. Jednak nie jest to konieczne. Co więcej, jeśli nie przepadamy za smakiem pomarańczy, możemy zastąpić go cytryną lub całkowicie zrezygnować z cytrusów.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do słoika.
- Pigwę zalewamy alkoholem i odstawiamy na około 2,5 tygodnia.
- Po tym czasie zlewamy syrop ze słoika i odstawiamy go na tydzień.
- Do owoców pigwy dodajemy cukier i odstawiamy na tydzień.
- Po tym czasie ze słoika z pigwą zlewamy płyn i mieszamy go ze zlanym wcześniej syropem.
- Do całości dodajemy też sok z pomarańczy, miód i skórkę pomarańczową.
- Całość odstawiamy na 2 tygodnie.
Warto wspomnieć o tym, że gdy owoce zostaną zasypane cukrem, wymagają one tego, by je codziennie mieszać.