Przepis na nalewkę z pestek pigwy krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik, butelka szklana

Pestki pigwowca rozłóż na gazie i pozostaw do delikatnego wysuszenia.

W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

Wysuszone pestki wsyp do słoika.

Syrop cukrowy wymieszaj ze spirytusem.

Roztworem zalej pestki pigwowca w słoiku.

Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na 4 tygodnie.

Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.

Butelki z nalewką zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Nalewka z pestek pigwy podana w kieliszkach.
Nalewka z pestek pigwy
Koszt przygotowania dania
20.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Nalewka z pestek pigwy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z pestek pigwy

Nalewka z pestek pigwy na spirytusie to doskonały pomysł na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. Pyszna nalewka świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Nalewkę możemy wykorzystać również jako składnik do przygotowania pysznych ciast. Sprawdzony przepis na nalewkę z pestek pigwy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Jest to przepis czasochłonny, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość podczas wykonywania tej nalewki. Do wykonania nalewki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: pestki pigwowca, spirytus oraz cukier. Nalewkę możesz przygotować również na wódce.

Jak zrobić nalewkę z pestek pigwy? Pestki pigwowca rozłóż na gazie i pozostaw do delikatnego wysuszenia. W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Wysuszone pestki wsyp do słoika. Syrop cukrowy wymieszaj ze spirytusem. Roztworem zalej pestki pigwowca w słoiku. Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek. Butelki z nalewką zakorkuj i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa.

Podsumowując łatwa do zrobienia i bardzo smaczna nalewka to idealny domowy trunek. Prosty przepis można wykorzystać także do zrobienia likieru, który będzie zawierał więcej cukru. Najlepsza nalewka na wódce sprawdzi się jako dodatek do ciast. Domowa nalewka jest dobra do spożycia po około 2 miesiącach leżakowania.

Wartości odżywcze nalewki z pestek pigwy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z pestek pigwy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z pestek pigwy

Lista alergenów dla nalewki z pestek pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z pestek pigwy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pestki pigwowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z pestek pigwy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pestki pigwowca
500 g
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jak oceniasz przepis na nalewkę z pestek pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób