Konfitura z pigwowca

Opublikowano: 17.11.2022 r., 13:01 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Konfitura z pigwowca w szklanym słoiku
Konfitura z pigwowca
Zdrowa i smaczna konfitura z pigwowca słodzona ksylitolem. Idealny dodatek do herbaty, ciasta, naleśników i innych deserów. Pigwowiec jest bogatym źródłem witaminy C, w związku z tym pomaga w walce z przeziębieniem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
287 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
11
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Owoc pigwowca (1200 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 ml, łyżka

Przepis na konfiturę z pigwowca krok po kroku

Owoce pigwowca umyj, obierz i pokrój w ćwiartki oraz usuń gniazda nasienne.

Kawałki owoców pokrój bardzo drobno lub rozdrobnij w malakserze.

2 szklanki wody zagotuj w dużym garnku.

Do gotującej się wody dodaj owoce, a po 10 minutach ksylitol.

Gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gotuj tak długo, aż powstanie gest i szklista masa.

Im dłuższy czas gotowania, tym konfitura będzie ciemniejsza i gęstsza.

Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odwróć dnem do góry.

Przechowuj z chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z pigwowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z pigwowca

Chaenomele japonica, czyli pigwowiec japoński, jest dekoracyjnym krzewem o jadalnych owocach, przypominających owoce pigwy. Owoce pigwowca nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ charakteryzują się cierpkim smakiem oraz twardym miąższem. Dlatego są nazywane "polskimi cytrynami". Natomiast plasterek owocu dodany do herbaty poprawia jej smak oraz zapach. Poza tym owoce pigwowca są świetnym surowcem na przetwory. Zawierają dużo pektyn, dlatego wykorzystuje się je do zrobienia konfitury, dżemu, marmolady czy soku. Ponadto wykorzystuje się je do przygotowania nalewek lub wina. Po ugotowaniu mogą stanowić dodatek do dań mięsnych, przede wszystkim dziczyzny.

Owoce pigwowca charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, dzięki czemu wspomagają nasz układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Zawierają również składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas), aminokwasy (kwas asparaginowy, asparagina, treonina, cysteina, glicyna), witaminy (witamina A, witamina D, witamina C, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B9 – kwas foliowy), polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego, a ich skórka jest źródłem składników białkowych i lipidowych.

Domowa konfitura z pigwowca jest jednym z najpopularniejszych przetworów z tego owocu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Mój pomysł na konfiturę jest bez cukru, który zastąpiłam ksylitolem. Dzięki temu ma mniej kcal i nadaje się do spożycia przez diabetyków. Jest równie dobra, jak tradycyjna słodzona cukrem.

Jak zrobić konfiturę z pigwowca? Przedstawię sprawdzony przepis na konfiturę z pigwowca. Naprawdę pyszna, którą zajadają się równie dzieci, jak i dorośli.

Potrzebujemy ok. 1,2 kg owoców pigwowca, kg ksylitolu oraz 2 szklanki wody. Owoce myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie drobno kroimy.

Alergeny w konfiturze z pigwowca

Lista alergenów dla Konfitury z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pigwowca

Wartości odżywcze konfitury z pigwowca

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa konfitura z pigwowca pomaga w walce z przeziębieniem

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
71.85
287.38
Białko (g)
0.37
1.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.82
87.26
Węglowodany przyswajalne (g)
20.06
80.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
7.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
1.85
7.38
Witamina C (mg)
13.85
55.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
3.69
14.77
Wapń (mg)
10.15
40.62
Żelazo (mg)
0.65
2.58
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z pigwowca 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z pigwowca

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc pigwowca
1200 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 1200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
67.00