Sok z pigwowca

Opublikowano: 03.07.2021 r., 23:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
drzewo owocowe pigwowiec japoński
Sok z pigwowca
Sok z pigwowca dodany do herbaty podczas chłodnych, zimowych lub jesiennych wieczorów, świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje, umilając czas kiedy pogoda za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza.
Przygotowanie 30 min
96 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier (700 g)
  • Owoc pigwowca (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
słoiki, butelka szklana

Przepis na sok z pigwowca krok po kroku

Owoce umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.

Przełóż do słoika i zasyp cukrem. Odstaw, aż owoce puszczą sok.

Sok przelej do butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 10 min.

Jak oceniasz przepis na sok z pigwowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat soku z pigwowca

Przetwory z pigwowca japońskiego są nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo zdrowe i uniwersalne - możesz wykorzystać je na wiele sposobów do wielu dań. Owoce pigwowca to doskonałe źródło witamin, w tym, wszystkim dobrze znanej witaminie C, kwasu askorbinowego, która wspiera odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Sok z pigwowca dodany do herbaty podczas chłodnych, zimowych lub jesiennych wieczorów, świetnie rozgrzewa i pysznie smakuje, umilając czas kiedy pogoda za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Naturalny, domowy sok z owoców pigwowca przygotujesz bardzo szybko i prosto. Wbrew pozorom nie potrzebujesz do tego ani skomplikowanego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Warto zrobić więcej zapasów soku z pigwowca na zimę, aby w każdej chwili móc po nie sięgnąć. Jak zrobić syrop z pigwowca? Potrzebujesz owoców pigwowca japońskiego, cukru lub miodu oraz odrobiny wody. Wystarczy, że dokładnie obierzesz owoce i usuniesz z nich pestki, a następnie drobno pokroisz lub zetrzesz na tarce. Przygotowane owoce lądują w dużym słoiku, zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aż wydzieli się sok. Powstały sok z pigwowca przelewamy do szklanych buteleczek, pasteryzujemy i gotowe! Pewnie zastanawiasz się teraz ile cukru powinnaś/powinieneś dodać. Tradycyjnie, ilość dodanego cukru powinna być taka sama jak ilość wykorzystanych owoców. Zależy to jednak od Twoich preferencji smakowych, możesz więc dodać go trochę mniej. Taki sok z pigwowca możesz przygotować latem, szczelnie zamknąć w butelkach i zostawić na zimę, kiedy będzie pysznym dodatkiem do herbaty. Sok z owoców pigwowca japońskiego jest dobry zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Możesz dodawać jego niewielkie ilości np. do jogurtów, czy kaszy manny, a także rozcieńczać z wodą i wypijać. Koniecznie poznaj nasz przepis na sok z pigwowca, który, jeśli raz go wypróbujesz, z pewnością zagości w Twojej kuchni i spiżarni na stałe.

Alergeny w soku z pigwowca

Lista alergenów dla soku z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pigwowca

Wartości odżywcze soku z pigwowca

na 100g gotowej potrawy

Soki z dodatkiem cukru mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny na nie uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
192.06
96.03
Białko (g)
0.24
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
50.01
25.01
Węglowodany przyswajalne (g)
48.89
24.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.18
0.59
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.82
4.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.12
0.06
Foliany (µg (mcg))
1.76
0.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.76
1.38
Potas (mg)
116.71
58.35
Wapń (mg)
6.88
3.44
Fosfor (mg)
10.00
5.00
Magnez (mg)
4.71
2.35
Żelazo (mg)
0.43
0.22
Cynk (mg)
0.03
0.01
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z pigwowca 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z pigwowca

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
700 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Owoc pigwowca
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Koszt składników
32.50