Syrop z pigwy

Opublikowano: 29.08.2021 r., 18:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Syrop z pigwy podany w słoiczku z łyżeczką w tle skrzynka ze świeżą pigwą.
Syrop z pigwy
Wypróbuj sprawdzony przepis na wyśmienity syrop z pigwy. Jest on fajnym dodatkiem do herbaty, idealnie sprawdzi się w trakcie przeziębienia czy grypy.
Przygotowanie 4320 min
3326 kcal
Kcal w porcji
2000 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pigwa surowa (2000 g)
  • Cukier 5 szklanek (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 2l

Przepis na syrop z pigwy krok po kroku

Owoce pigwy umyj, pokrój na cztery części, usuń gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrój w kostkę.

Miąższ ułóż warstwowo w słoiku, każdą warstwę przesypując cukrem.

Słoik odstaw na 3 dni, co jakiś czas potrząsając nim.

Sok możesz przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na syrop z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat syropu z pigwy

Syrop z pigwy to jeden z najpopularniejszych, jesiennych dodatków do herbaty ale także jest domowym środkiem wspomagającym proces leczenia w trakcie przeziębienia i grypy.

Pigwa jest niskokalorycznym owocem, który zawiera sporo witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witaminy z grupy B, miedź, potas, żelazo i magnez. Posiadają właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Polifenole zawarte w jej owocach mają działanie przeciwutleniające, a pektyny wspomagają usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. W czasie infekcji, przeziębienia czy grypy syrop z pigwy działa łagodząco na suchy kaszel. Sok z pigwy jest także pomocny w chorobach i zaburzeniach układu trawiennego. Pomaga złagodzić zgagę czy nieżyt układu pokarmowego. Wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Sok z pigwy jest doskonałym źródłem witaminy C, należy jednak pamiętać aby nie dodawać go do gorących napoi ponieważ wysoka temperatura niszczy witaminę C. Pektyny zawarte w owocach pigwy zmniejszają ilość wchłanianych węglowodanów prostych przez organizm. Sok z pigwy pomocny jest również w obniżeniu ciśnienia krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu i obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Syrop z owoców pigwy przygotowany według naszego przepisu jest bogaty w witaminę C, jeśli chcesz aby był on bogatym źródłem tej witaminy nie przygotowywuj gotowanego syropu ponieważ witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Jeśli jednak chcesz przygotować przetwory na zimę z pigwy musisz poddać je procesowi pasteryzacji.

Dobry, domowy syrop z pigwy jest skutecznym środkiem dla dzieci na przeziębienie. Z dodatkiem cytryny jest jeszcze bardziej skuteczny a dodatkowo cytryna delikatnie neutralizuje jego słodki smak. Jak zrobić syrop z pigwy i ile cukru dodać do niego dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Syrop z owoców pigwy jest nie tylko smacznym ale zdrowym dodatkiem do jesiennej i zimowej herbaty. Możesz go także spożywać jak klasyczny syrop aby złagodzić kaszel i inne objawy infekcji.

Alergeny w syropie z pigwy

Lista alergenów dla syropu z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z pigwy

Wartości odżywcze syropu z pigwy

na 100g gotowej potrawy

Syrop pigwowy jest jednym z najpopularniejszych jesiennych dodatków. Możesz go wykorzystać nie tylko do herbaty. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru spożywaj go z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Energia (kcal)
166.33
3326.67
Białko (g)
0.27
5.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Węglowodany (g)
43.40
868.00
Węglowodany przyswajalne (g)
42.13
842.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
25.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Tłuszcz (g)
0.17
3.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
2.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
1.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
26.67
Witamina B6 (mg)
0.03
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.00
200.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.27
Ryboflawina (mg)
0.03
0.53
Niacyna (mg)
0.13
2.67
Foliany (µg (mcg))
2.00
40.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(2000g)
Sód (mg)
3.00
60.00
Potas (mg)
132.00
2640.00
Wapń (mg)
7.67
153.33
Fosfor (mg)
11.33
226.67
Magnez (mg)
5.33
106.67
Żelazo (mg)
0.48
9.67
Cynk (mg)
0.03
0.60
Miedź (mg)
0.09
1.80
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z pigwy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z pigwy

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pigwa surowa
2000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
60.00
Za 2000 g
Cukier
1000 g
5 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
62.50