Pigwówka
- Owoc pigwowca (500 g)
- Cukier (250 g)
- Wódka - 2 szklanki (500 ml)
- Spirytus (300 ml)
Przepis na pigwówka krok po kroku
Owoce pigwy pokrój na ćwiartki.
Umieść je w słoiku i zasyp cukrem.
Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce.
Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj.
Odstaw na 4 tygodnie w suche, chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.
Butelkę zakorkuj i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.
Więcej informacji na temat pigwówki
Pigwówka to bardzo dobry pomysł na nalewkę na spirytusie i na wódce. Tradycyjna nalewka jest najlepsza jako dodatek do domowych drinków. Świeże pigwy sprawdzą się także do przygotowania wina lub oranżady pigwowej. Przepis na pigwówkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pigwa, cukier, wódka, spirytus.
Jak zrobić pigwówkę? Owoce pigwy pokrój na ćwiartki. Umieść je w słoiku i zasyp cukrem. Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce. Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj składniki. Odstaw na 4 tygodnie w suche, chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.
Pigwa to tradycyjny Polski owoc rosnący na krzewie. Pigwowiec pochodzi z rodziny różowatych. Owoce pigwy zawierają dużą ilość składników odżywczych oraz witamin. Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując proporcje na domową nalewkę można dowolnie modyfikować. Tradycyjna nalewka jest idealnym trunkiem podczas wieczorów w gronie znajomych. Nalewka jest dobra do spożycia kilka tygodni po przygotowaniu. Można ja przechowywać przez ponad rok w ciemnym miejscu. Jeśli chcesz przygotować nalewkę z mniejszą zawartością alkoholu, dodaj do niej samą wódkę zamiast spirytusu.
Alergeny w pigwówce
Lista alergenów dla pigwówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pigwówka
Wartości odżywcze pigwówki
Pigwówka to napój wysokoprocentowy zawierający dużą ilość kalorii. Nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka ma dużą ilość cukru i szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.