Oi kimchi

Opublikowano: 22.05.2023 r., 6:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oi kimchi na porcelanowym talerzu
Oi kimchi
Oi kimchi to odmiana kimchi, przygotowana głównie na bazie ogórków. To dokonały wybór dla miłośników kuchni koreańskiej, które szukają prostej opcji na przekąskę.
Przygotowanie 25 min
23 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek (500 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Jabłko (75 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
chilli, imbir mielony, sos rybny
Sprzęt kuchenny
słoik 2l

Przepis na oi kimchi krok po kroku

Ogórki pokrój w dość duże kawałki o wielkości 5 cm.

Jabłko zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli,1 łyżkę chili, 1 łyżkę sosu rybnego, 1/2 łyżki sproszkowanego imbiru i posiekane drobno ząbki czosnku.

Ogórki wymieszaj dokładnie z pastą.

Przełóż do słoika, dokładnie zakręć i trzymaj 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś słoik do lodówki.

Kimchi będzie gotowe po 7 dniach.

Jak oceniasz przepis na oi kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat oi kimchi

Oi kimchi to odmiana kimchi, przygotowana głównie na bazie ogórków. To dokonały wybór dla miłośników kuchni koreańskiej, które szukają prostej opcji na przekąskę. Ogórkowe kimchi to popularne letnie kimchi w Korei.

Przepis na oi kimchi stanowi doskonały sposób na przygotowanie ogórków w naprawdę ciekawy sposób. Nie wiesz, jak przygotować w domu koreańskie kimchi? Z tym przepisem znajdziesz prostą odpowiedź. Możesz stworzyć w domu z ogórka ostrą i apetyczną sałatkę. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. To receptura, która pozwala na naprawdę łatwe i sprawne przygotowanie tej potrawy. Z tego przepisu powstaje aromatyczne danie, które jest niezwykle smaczne i świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Kimchi to świetny pomysł na włączenie do swojej diety kiszonych warzyw, w większej ilosci. To niezwykle zdrowe dla całego układu trawiennego i odpornościowego. Do kimchi można dodać również inne warzywa. Zwykle sięga się po kapustę pekińską, rzodkiewkę, czy marchewkę. Wszystkie warzywa smakują naprawdę fantastycznie i są doskonałym wyborem dla miłośników zdrowej kuchni. Kimchi możesz stosować jako dodatek do obiadu, ale również składnik zup, dań jednogarnkowych, czy farszu. Kimchi z ogórka jest dobre nawet z prostym ryżem gotowanym na parze, ale doskonale komponuje się również z daniami z grilla.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oi kimchi, by było smaczne, tradycyjne i domowe, to ten sprawdzony sposób będzie doskonałym wyborem. Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana ze względu na rosnącą liczbę restauracji serwujących potrawy kuchni azjatyckiej, a także dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Kimchi to bardziej nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek, które dzięki większej ilości orientalnych przypraw są bardziej aromatyczne i pikantniejsze. Wiele osób rezygnuje z własnoręcznego wykonania ze względu na obawę, że całość nie wyjdzie lub będzie zbyt pracochłonna. Jednak ten przepis w pełni rozwiewa wszelkie obawy, gdyż całość wychodzi w ekspresowym tempie i bez żadnych problemów.

Alergeny w oi kimchi

Lista alergenów dla Oi kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze oi kimchi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja nie powinna jednak gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
22.92
23.15
Białko (g)
0.79
0.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
5.38
5.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.55
4.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
11.71
11.83
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.75
4.80
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.13
0.13
Foliany (µg (mcg))
9.68
9.77
Beta karoten (µg (mcg))
135.74
137.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
2.28
2.30
Potas (mg)
150.30
151.80
Wapń (mg)
20.00
20.20
Fosfor (mg)
25.52
25.78
Magnez (mg)
13.17
13.30
Żelazo (mg)
0.33
0.33
Cynk (mg)
0.21
0.21
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny oi kimchi 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oi kimchi

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jabłko
75 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 75 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
11.50