Ryż z kimchi

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:02 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż z kimchi i jajkiem
Ryż kimchi
Smażony ryż z kimchi i jajkiem to bardzo popularne danie na stołach w Korei. Jeśli macie resztki ryżu z wczorajszego obiadu to koniecznie wykonajcie z nich ten sprawdzony przepis na ryż z kimchi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
830 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż biały (300 g)
  • Kimchi - słoik z zalewą, 300 ml (300 g)
  • Pieczarki (60 g)
  • Pasta paprykowa gochujang - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Olej sezamowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, olej sezamowy, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na ryż kimchi krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i rozłóż na talerzu, na płasko by wystygł.

Kimchi odsącz na sitku, zachowując zalewę i drobno posiekaj.

Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Pozostałą zalewę z kimchi wymieszaj z pastą gochujang, sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym.

Na patelni rozgrzej mocno olej i podsmaż na nim posiekane kimchi.

Po chwili dodaj pieczarki i smaż razem 2 minuty.

Dodaj ryż na patelnię i smaż, mieszając najlepiej drewnianą łyżką, tak by rozbić zbity ryż.

Wlej przygotowany sos i razem podgrzewaj.

Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone: rozgrzej patelnie i wbij na nią jajka. Smaż, aż wierzch jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Na wyłożony do talerza ryż połóż jajko.

Jak oceniasz przepis na ryż kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ryżu kimchi

Smażony ryż z kimchi i jajkiem to bardzo popularne danie na stołach w Korei. Jeśli macie resztki ryżu z wczorajszego obiadu to koniecznie wykonajcie z nich ten sprawdzony przepis na ryż z kimchi.

Gotowe danie możecie podać z dodatkiem liści nori i sezamu, ale nie jest to konieczny dodatek. Taki pomysł na obiad to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebne Wam smaczne, domowe danie.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Mam nadzieję, że nasz przepis w łatwy sposób wytłumaczył jak zrobić ryż z kimchi. Jeśli macie więcej czasu to możecie wykonać taki ryż z kurczakiem lub tofu. Kurczaka lub tofu podsmażcie przed dodaniem kimchi i reszty składników.

Alergeny w ryżu kimchi

Lista alergenów dla ryżu kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ryżu kimchi

na 100g gotowej potrawy

100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
218.67
830.94
Białko (g)
5.58
21.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
27.44
104.26
Węglowodany przyswajalne (g)
26.53
100.82
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
9.73
36.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
7.48
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
29.48
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.73
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
3.75
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.20
122.36
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
307.26
1167.57
Potas (mg)
126.61
481.13
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.94
94.79
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.88
333.94
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.81
60.07
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
4.82
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.76
2.89
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu kimchi 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu kimchi

Koszt składników
90.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Kimchi
300 g
słoik z zalewą, 300 ml
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Pieczarki
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Pasta paprykowa gochujang
5 g
1 łyżeczka
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
90.50