Przepis na ryż kimchi krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, olej sezamowy, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i rozłóż na talerzu, na płasko by wystygł.

Kimchi odsącz na sitku, zachowując zalewę i drobno posiekaj.

Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Pozostałą zalewę z kimchi wymieszaj z pastą gochujang, sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym.

Na patelni rozgrzej mocno olej i podsmaż na nim posiekane kimchi.

Po chwili dodaj pieczarki i smaż razem 2 minuty.

Dodaj ryż na patelnię i smaż, mieszając najlepiej drewnianą łyżką, tak by rozbić zbity ryż.

Wlej przygotowany sos i razem podgrzewaj.

Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone: rozgrzej patelnie i wbij na nią jajka. Smaż, aż wierzch jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Na wyłożony do talerza ryż połóż jajko.

Ryż kimchi z jajkiem na czarnej patelni
Ryż kimchi
Koszt przygotowania dania
27.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
830 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
75

Ryż z kimchi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ryżu kimchi

Smażony ryż z kimchi i jajkiem to bardzo popularne danie na stołach w Korei. Jeśli macie resztki ryżu z wczorajszego obiadu to koniecznie wykonajcie z nich ten sprawdzony przepis na ryż z kimchi.

Gotowe danie możecie podać z dodatkiem liści nori i sezamu, ale nie jest to konieczny dodatek. Taki pomysł na obiad to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebne Wam smaczne, domowe danie.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Mam nadzieję, że nasz przepis w łatwy sposób wytłumaczył jak zrobić ryż z kimchi. Jeśli macie więcej czasu to możecie wykonać taki ryż z kurczakiem lub tofu. Kurczaka lub tofu podsmażcie przed dodaniem kimchi i reszty składników.

Wartości odżywcze ryżu kimchi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
218.67 kcal
830.94 kcal
Białko
5.58 g
21.21 g

Węglowodany w ryżu kimchi

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
27.44 g
104.26 g
Węglowodany przyswajalne
26.53 g
100.82 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
2.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
9.73 g
36.96 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
7.48 g
Tłuszcze nienasycone
7.76 g
29.48 g
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż kimchi

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6
0.13 mg
0.48 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.73 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.99 mg
3.75 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.20 µg (mcg)
122.36 µg (mcg)
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż kimchi

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
307.26 mg
1167.57 mg
Potas
126.61 mg
481.13 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Wapń
24.94 mg
94.79 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Fosfor
87.88 mg
333.94 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.81 mg
60.07 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
4.82 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang.
czytaj dalej
Cynk
0.76 mg
2.89 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.40 mg
Brak danych dla: pasta paprykowa gochujang, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu kimchi 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu kimchi

Lista alergenów dla ryżu kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasta paprykowa gochujang
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ryżu kimchi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Kimchi
300 g
słoik z zalewą, 300 ml
15.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Pieczarki
60 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Pasta paprykowa gochujang
5 g
1 łyżeczka
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
90.50
Jak oceniasz przepis na ryż kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób