Placki z kimchi

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:02 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z kimchi podane na szarym talerzu
Placki z kimchi
Placki z kimchi to chrupiące, ostre placuszki, które na pewno Ci zasmakują. Te smaczne placuszki polecają się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
420 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kimchi + 2 łyżki soku (80 g)
  • Cebula dymka 1/2 pęczka (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (25 g)
  • Mąka ryżowa 1 łyżka (12 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, rózga, miska

Przepis na placki z kimchi krok po kroku

Kimchi i dymkę drobno posiekaj.

Do miski wbij jajko, wlej sok z kimchi, dodaj obie mąki oraz cukier i wymieszaj z pomocą rózgi.

Dodaj kimchi i cebulę i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Wylej od razu całą masę lub nabieraj ciasto porcjami.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki podawaj z sosem przygotowanym z łyżki sosu sojowego, wody, łyżeczki octu ryżowego, niecałej łyżeczki cukru i sezamu.

Jak oceniasz przepis na placki z kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat placków z kimchi

Placki z kimchi to idealny pomysł na obiad lub na kolację. To naprawdę prosty przepis, który na długo zapadanie w Twojej pamięci. Ostre, chrupiące, smaczne placuszki podane ze słodko-słonym sosem są niezwykle pyszne. Potrzebne składniki to kimchi, sok z kimchi, mąka pszenna i ryżowa, jajko i cebula dymka.

Instrukcja na to jak zrobić placki z kimchi to również świetny pomysł na wykorzystanie resztek kimchi. Najlepsze będą od razu po przygotowaniu.

Kimchi to właśnie tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi, wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Przepis na placki z kimchi jest łatwy w przygotowaniu i powstaje z niego bardzo dobre placuszki.

Alergeny w plackach z kimchi

Lista alergenów dla placków z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z kimchi

na 100g gotowej potrawy

100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
191.26
420.78
Białko (g)
5.56
12.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
16.44
36.16
Węglowodany przyswajalne (g)
15.40
33.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
11.58
25.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
9.70
21.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.74
14.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
6.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
90.13
198.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
47.14
103.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.48
5.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.77
85.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.34
2.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.35
119.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.41
216.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
212.38
467.23
Potas (mg)
141.18
310.59
Wapń (mg)
37.36
82.19
Fosfor (mg)
80.16
176.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.29
35.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
4.69
Cynk (mg)
0.60
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kimchi 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z kimchi

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kimchi
80 g
+ 2 łyżki soku
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Cebula dymka
30 g
1/2 pęczka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
25 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Mąka ryżowa
12 g
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00