Przepis na placki z kimchi krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, rózga, miska

Kimchi i dymkę drobno posiekaj.

Do miski wbij jajko, wlej sok z kimchi, dodaj obie mąki oraz cukier i wymieszaj z pomocą rózgi.

Dodaj kimchi i cebulę i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Wylej od razu całą masę lub nabieraj ciasto porcjami.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki podawaj z sosem przygotowanym z łyżki sosu sojowego, wody, łyżeczki octu ryżowego, niecałej łyżeczki cukru i sezamu.

Placki z kimchi podane na szarym talerzu
Placki z kimchi
Koszt przygotowania dania
6.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Placki z kimchi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z kimchi

Placki z kimchi to idealny pomysł na obiad lub na kolację. To naprawdę prosty przepis, który na długo zapadanie w Twojej pamięci. Ostre, chrupiące, smaczne placuszki podane ze słodko-słonym sosem są niezwykle pyszne. Potrzebne składniki to kimchi, sok z kimchi, mąka pszenna i ryżowa, jajko i cebula dymka.

Instrukcja na to jak zrobić placki z kimchi to również świetny pomysł na wykorzystanie resztek kimchi. Najlepsze będą od razu po przygotowaniu.

Kimchi to właśnie tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi, wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Przepis na placki z kimchi jest łatwy w przygotowaniu i powstaje z niego bardzo dobre placuszki.

Wartości odżywcze placków z kimchi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
191.26 kcal
420.78 kcal
Białko
5.56 g
12.24 g

Węglowodany w plackach z kimchi

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
16.44 g
36.16 g
Węglowodany przyswajalne
15.40 g
33.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
2.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
11.58 g
25.48 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
4.14 g
Tłuszcze nienasycone
9.70 g
21.34 g
Tłuszcze jednonasycone
6.74 g
14.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.96 g
6.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
90.13 mg
198.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z kimchi

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
47.14 µg (mcg)
103.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.48 mg
5.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
38.77 µg (mcg)
85.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.34 mg
2.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
54.35 µg (mcg)
119.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
98.41 µg (mcg)
216.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z kimchi

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
212.38 mg
467.23 mg
Potas
141.18 mg
310.59 mg
Wapń
37.36 mg
82.19 mg
Fosfor
80.16 mg
176.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.29 mg
35.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.13 mg
4.69 mg
Cynk
0.60 mg
1.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kimchi 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z kimchi

Lista alergenów dla placków z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z kimchi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kimchi
80 g
+ 2 łyżki soku
15.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Cebula dymka
30 g
1/2 pęczka
3.50
Za 175.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
25 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Mąka ryżowa
12 g
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na placki z kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.0% osób