Pierogi z kimchi

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z kimchi po ugotowaniu
Pierogi z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze są z dodatkiem sosu na bazie octu winnego i sosu sojowego. Koniecznie sam sprawdź, jak są pyszne.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
970 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula (50 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kasza gryczana (200 g)
  • Cebula dymka (10 g)
  • Kimchi (200 g)
  • Sos sojowy 4 łyżki + 1 łyżka (50 ml)
  • Olej sezamowy 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, imbir świeży, olej sezamowy, czosnek, cukier, ocet winny
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku, bambusowe sitko do gotowania na parze

Przepis na pierogi z kimchi krok po kroku

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Imbir zetrzyj na tarce, czosnek i cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim imbir, czosnek i cebulę.

Kimchi odsącz i drobno poszatkuj. Dymkę posiekaj.

W dużej misce wymieszaj kaszę, imbir, czosnek, cebulę, kimchi i dymkę. Dodaj pieprz, sól, łyżeczkę cukru, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

Mąkę wysyp do miski. Dodaj szklankę (250 ml) wrzątku i dwie łyżki oleju rzepakowego. Na początku wymieszaj drewnianą łyżką.

Gdy nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi aż będzie elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij z pomocą szklanki okręgi.

Na środek każdego kółeczka wyłóż farsz, tak by dało się skleić brzegi.

Bambusowy parownik wyłóż papierem do pieczenia z dziurkami. Ułóż na nim pierogi i gotuj na parze 10 minut.

W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj w miseczce łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę octu winnego, łyżkę wody i pół łyżeczki cukru. Dodaj łyżkę sezamu.

Gotowe pierogi podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kimchi

Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze są z dodatkiem sosu na bazie octu winnego i sosu sojowego. Koniecznie sam sprawdź, jak są pyszne.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kimchi. Farsz powstanie na bazie kaszy gryczanej, przypraw i kimchi. Choć kimchi to koreańskie danie, to ciasto na pierogi nie różni się od polskiego, tradycyjnego przepisu. Cienko rozwałkowane ciasto na bazie mąki i wody idealnie podkreśla smak farszu.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w pierogach z kimchi

Lista alergenów dla pierogów z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy

W przepisie na pierogi z kimchi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierogów z kimchi

na 100g gotowej potrawy

100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
277.23
970.32
Białko (g)
9.60
33.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
49.70
173.94
Węglowodany przyswajalne (g)
47.29
165.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.19
18.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
5.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
12.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.36
15.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.60
306.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
353.84
1238.44
Potas (mg)
184.74
646.58
Wapń (mg)
23.36
81.74
Fosfor (mg)
133.26
466.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
65.45
229.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.64
12.72
Cynk (mg)
1.06
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kimchi 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kimchi

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Kasza gryczana
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula dymka
10 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Kimchi
200 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Sos sojowy
50 ml
4 łyżki + 1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Olej sezamowy
20 ml
2 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
65.00