Nioki
- Jajko (2 szt.)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
Przepis na nioki krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ostudź ziemniaki i poduś za pomocą widelca.
Wbij jajka i wsyp mąkę. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odcinaj niewielkie kawałki i uformuj rulonik, a następnie rozgnieć go delikatnie za pomocą widelca.
Więcej informacji na temat nioki
Nioki to produkt, który ostatnio możemy dostać, w każdym większym sklepie jako gotowy produkt, nie ma potrzeby przygotowywania go od początku. Jest to świetna alternatywa dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają codziennie czasu na przygotowanie wymagających obiadów, ale nie tylko. Taki pół gotowy produkt świetnie sprawdzi się w każdym domu na tzw. ”czarną godzinę”. Dzięki niemu jesteśmy w stanie w krótkim i szybkim czasie przygotować posiłek dla wielu osób. Przy wyborze gnocchi pamiętaj o sprawdzeniu jego składu, powinien być on możliwie jak najkrótszy.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na nioki domowe, wykonane od podstaw w domu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: ziemniaki, mąka pszenna, jajka i sól. Moje dzisiejsze noki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne jak tradycyjne włoskie danie.
W przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, która w swoim składzie zawiera glten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dokładnie, jak zrobić nioki w domu opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Alergeny w nioki
Lista alergenów dla nioki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze nioki
Tak przygotowane gnocchi możesz odrazu ugotować w wodzie lub zamrozić.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.