Marynata do łososia

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do łososia w miseczce.
Marynata do łososia
Marynata do łososia jest doskonałym dodatkiem do ryby, która sprawia, że jest ona smaczna, miękka i soczysta. Ta z przepisu jest niezwykle aromatyczna i pełna cytryn.
Przygotowanie 15 min
539 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Bazylia świeża (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę do łososia krok po kroku

Oliwę przelej do miseczki i wymieszaj ją z sokiem z cytryny.

Dodaj drobno posiekaną bazylię.

Do miski wsyp szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki chili. Całość wymieszaj.

W marynacie możesz marynować 400 g ryby.

Marynuj przez 30 min do 4 h.

Jak oceniasz przepis na marynatę do łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marynaty do łososia

Marynata do łososia jest doskonałym dodatkiem do ryby, która sprawia, że jest ona smaczna, miękka i soczysta. Ta z przepisu jest niezwykle aromatyczna i pełna cytryn.

Przepis na marynatę do łososia to wspaniały pomysł na pyszną rybę. To właśnie w marynacie leży sukces idealnego smaku. Jego bazą jest tylko kilka składników. A najważniejszym są przyprawy. Dzięki nim jest bardzo aromatyczna i ziołowa. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas grillowania. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Ryba może smakować naprawdę fantastycznie. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do łososia, by była szybka, smaczna i łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Marynata do ryby musi być lekka i orzeźwiająca. W innym wypadku ryba będzie niezbyt atrakcyjna. Do ryb niezwykle pasują orzeźwiające cytrusy. Wspaniale komponuje się z nimi cytryna, czy limonka. Również w tym przepisie można używać ich zamiennie. Oprócz limonki dobrze z rybą współgra pieprz ziołowy, który choć ostry, jest też niezwykle orzeźwiający. To sprawia, że kompozycja jest lekka i smaczna. To najlepsza marynata, która nadaje się nie tylko do łososia, ale również innych ryb. Choć z łososiem współgra najlepiej. Tak przygotowaną rybę można później usmażyć, upiec lub zgrillować. W każdym wypadku będzie smakować równie doskonale. Wszystkie przyprawy, które są używane w tym przepisie, z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. W większości masz je pewnie również w swojej spiżarni. Ta zalewa doskonale sprawdza się, gdy nie masz zbyt dużo czasu. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Dzięki odpowiedniej długości marynowania ryba staje się krucha, pyszna i soczysta. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa ryby.

Alergeny w marynacie do łososia

Lista alergenów dla marynaty do łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na marynatę do łososia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marynaty do łososia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
539.50
539.50
Białko (g)
0.98
0.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.48
1.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
0.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.51
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.04
Glukoza (g)
0.11
0.11
Fruktoza (g)
0.12
0.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
60.22
60.22
Tłuszcze nasycone (g)
9.97
9.97
Tłuszcze nienasycone (g)
50.25
50.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
43.83
43.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.42
6.42
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
79.20
79.20
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.27
9.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
8.88
8.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.28
0.28
Foliany (µg (mcg))
22.40
22.40
Beta karoten (µg (mcg))
942.70
942.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
2.50
2.50
Potas (mg)
99.40
99.40
Wapń (mg)
54.30
54.30
Fosfor (mg)
17.60
17.60
Magnez (mg)
19.80
19.80
Żelazo (mg)
1.29
1.29
Cynk (mg)
0.25
0.25
Miedź (mg)
0.12
0.12
Mangan (mg)
0.35
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do łososia 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do łososia

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
29.00