Marynata do grzybów

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane grzyby w słoiku
Marynata do grzybów
Marynata do grzybów to doskonała opcja na przedłużenie ich trwałości w naprawdę smaczny sposób. Przygotowanie tej marynaty jest po prostu błyskawiczne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
35 kcal
Kcal w porcji
41 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ocet spirytusowy (200 ml)
  • Cukier (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na marynatę do grzybów krok po kroku

Do garnka wlej 750 ml wody. Dodaj cukier. Całość mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Do wody dodaj: 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego i pieprzu, 1 łyżkę gorczycy.

Zalewę zagotuj, a następnie wlej do niej ocet. Całość gotuj 1-2 minuty.

Ostudzoną zalewą możesz zalać przygotowane wcześniej dowolne grzyby.

Zalewa jest odpowiednia na 2-2,5 kg grzybów.

Jak oceniasz przepis na marynatę do grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat marynaty do grzybów

Marynata do grzybów to doskonała opcja na przedłużenie ich trwałości w naprawdę smaczny sposób. Przygotowanie tej marynaty jest po prostu błyskawiczne.

Przepis na marynatę do grzybów to świetny sposób na przedłużenie świeżości żywności. Zalewa octowa jest jedną z najpopularniejszych, używana przez mamy i babcie, które chciały na dłużej zachować dary ogrodów i lasów. Ta z przepisu jest nawiązaniem właśnie do tej tradycji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do grzybów konserwowych, by była po prostu najlepsza, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a wszystkie produkty masz już na pewno w swoim domu. Głównym składnikiem oprócz grzybów jest ocet. Marynata na bazie octu nie tylko wspaniale wpływa na smak leśnych grzybów. Sprawdzi się zarówno do podgrzybków, jak i maślaków. Marynowanie w occie to jeden z lepiej znanych sposobów konserwowania żywności. Stosowany jest z powodzeniem od wielu lat. Głównie służy do konserwowania warzyw i owoców, raczej ciężko spotkać mięso zakonserwowane w ten sposób. Innymi produktami, które również można konserwować w ten sposób, są też grzyby. Ocet obniża pH środowiska w sposób tak znaczny, że żadne drobnoustroje nie mogą się w nim namnażać, dzięki temu wszystkie surowce są bezpieczne, nawet przez kilka miesięcy. Grzyby, które ze względu na sporą zawartość wody psują się dość szybko, warto utrwalać właśnie w taki sposób. To dobra opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Grzyby przechowywane w ten sposób świetnie sprawdzają się jako zimna zakąska, ale także genialny dodatek na kanapki, czy do sałatek, ze względu na swój kwaśny smak dobrze wzbogacają każde danie, nadając mu świeżości. Do przygotowania zalewy przydadzą się tylko podstawowe przyprawy, które na pewno każdy ma w swojej kuchennej szafce. Dobrze komponuje się w zalewie gorczyca, ziarna pieprzu, ziele angielskie, czy liście laurowe. Dzięki nim całość ma lepszy smak. Oczywiście w każdej zalewie najważniejsze są proporcje. Z tego przepisu dowiesz się, ile octu należy dodać, by całość była smaczna, prosta i szybka, a octowy smak nie zdominował zalewy.

Alergeny w marynacie do grzybów

Lista alergenów dla marynaty do grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze marynaty do grzybów

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na przygotowanie przetworów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(41g)
Energia (kcal)
85.41
35.02
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(41g)
Węglowodany (g)
18.33
7.51
Węglowodany przyswajalne (g)
18.33
7.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(41g)
Tłuszcz (g)
0.06
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(41g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(41g)
Sód (mg)
1.82
0.74
Potas (mg)
2.00
0.82
Wapń (mg)
5.08
2.08
Fosfor (mg)
3.27
1.34
Magnez (mg)
0.82
0.33
Żelazo (mg)
0.03
0.01
Cynk (mg)
0.01
0.00
Miedź (mg)
0.01
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do grzybów 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do grzybów

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet spirytusowy
200 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 ml
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Koszt składników
5.50