Lemoniada rabarbarowa
Przepis na lemoniada rabarbarowa krok po kroku
Do garnka wlej 1000 ml wody, rabarbar pokrój i również umieść w garnku. Gotuj pod przykryciem na wolny ogniu przez 20 minut.
Ugotowany wywar owocowy przecedź przez sito.
Gdy napój przestygnie dodaj miód i wymieszaj dokładnie.
Całkowicie schłodzony podawaj z kostkami lodu.
Więcej informacji na temat lemoniady rabarbarowej
Lemoniada rabarbarowa to doskonała propozycja na pyszny orzeźwiający napój na letnie wieczory. Przepis na lemoniadę z rabarbaru jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia lemoniady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rabarbar, woda, kostki lodu i miód.
Jak zrobić lemoniadę rabarbarową ? Na początek umyj gałązki rabarbaru i pokrój w mniejsze cząstki, do garnka wlej wodę, wsyp rabarbar i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie przestudź napój, przecedź go na sicie, dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Gdy będzie całkowicie zimny, podawaj z kostkami lodu najlepiej w szklanych kubkach z uchem.
Rabarbar w Polsce uznawany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych jednak za owoc. Znany przez każdego, chętnie jadany w dzieciństwie z odrobiną cukru. Jest źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także substratem do syntezy kolagenu. Rabarbar jest także pełen błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy bierze udział w obniżeniu poziomu cholesterolu w naszej krwi. Po poddaniu rabarbaru obróbce termicznej wytwarzany jest w nim środek zapobiegający powstawaniu nowotworów. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując pyszna domowa lemoniada z rabarbaru jest łatwa i szybka do zrobienia, idealnie sprawdzi się na imprezę lub na grilla. Lemoniadę możesz podać dla dzieci, dobra lemoniada może zostać wzbogacona truskawkami, dzięki czemu nabierze jeszcze głębszego smaku.
Alergeny w lemoniadzie rabarbarowej
Lista alergenów dla lemoniady rabarbarowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniada rabarbarowa
Wartości odżywcze lemoniady rabarbarowej
Domowej roboty lemoniada to doskonała propozycja na pyszny napój bez dodatku cukru. Rabarbar jest bardzo zdrowym owocem, dlatego wykorzystaj sezon na niego jak tylko się da. Lemoniadę możesz dosłodzić ksylitolem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
-
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.