Konfitura z róży
- Dzika róża owoce (1000 g)
- Cukier (600 g)
Przepis na konfiturę z róży krok po kroku
Owoce róży dokładnie myjemy. Usuwamy z nich szypułki oraz ogonki. Następnie owoce kroimy na pół.
Owoce przekładamy do garnka. Dolewamy do nich wodę (500 ml). Gotujemy je na małym ogniu, aż zmiękną.
Następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy całość. Trzymamy je na małym ogniu tak długo, aż owoce całkowicie zmiękną.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy.
Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z róży
Pyszna konfitura z róży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do słoików na zimę. Owoce dzikiej róży w połączeniu z cukrem i sokiem z cytryny są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że dodatek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić konfiturę z róży? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na Owoce róży dokładnie myjemy. Usuwamy z nich szypułki oraz ogonki. Następnie owoce kroimy na pół. Owoce przekładamy do garnka. Dolewamy do nich wodę (500 ml). Gotujemy je na małym ogniu, aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy całość. Trzymamy je na małym ogniu tak długo, aż owoce całkowicie zmiękną. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy. Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.
Sprawdzony przepis na konfiturę z róży nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowa i najlepsza konfitura odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Konfitura z płatków róży również jest smaczna w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w konfiturze z róży
Lista alergenów dla konfitury z róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z róży
Wartości odżywcze konfitury z róży
Konfitura ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.