Konfitura z pomidorów
- Pomidor (1500 g)
- Cukier (500 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na konfiturę z pomidorów krok po kroku
Pomidory natnij na wierzchu i sparz wrzątkiem.
Obierz pomidory ze skóry i pokrój w kostkę.
Przełóż pomidory do garnka, wsyp cukier i wlej 1/2 szklanki wody.
Gotuj na niewielkim ogniu, do momentu, aż pomidory całkowicie się rozpadną i dodaj sok z cytryny.
Przełóż pomidory do słoików i szczelnie zamknij.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z pomidorów
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, jak dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj jednak pokaże Wam
przepis na konfiturę z pomidorów, którą podobnie jak tą słodką możecie przechowywać wiele miesięcy w szklanych słoikach i zrobić zapasy na zimę.
To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku. Warto przygotować konfiturę z pomidorów czerwonych świeżych niż tych z puszki, wtedy jest najlepsza.
Każdy z nas wie, że pomidory są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu. Są one źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, cukrów roślinnych, węglowodanów, witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów cynku, fosforu, fluoru, jodu, magnezu, kobaltu, miedzi, manganu, żelaza, potasu, sodu i wapnia. Dodatkowo pomidory są niskokaloryczne, ponieważ zawierają jedynie 18 kalorii w 100 g, a w większości składają się z dużej zawartości wody.
Pomidory zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że pomidory mają niski indeks glikemicznym. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z pomidorów, która będzie idealnym dodatkiem do kanapek w zimowe dni.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to pomidory i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Tradycyjna konfitura nie dosyć, że jest smaczna, to mamy pewność, że jest ona wolna od barwników i konserwantów. Dlatego będzie dobra jako naturalny dodatek do wielu potraw.
Jak powstaje domowa konfitura z pomidorów, która jest pyszna, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek.
Alergeny w konfiturze z pomidorów
Lista alergenów dla konfitury z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pomidorów
Wartości odżywcze konfitury z pomidorów
Do przygotowania konfitury najlepiej użyć świeżych pomidorów niż pomidorów z puszki.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.