Konfitura różana
- Dzika róża owoce (500 g)
- Cukier (300 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na konfiturę różaną krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 250 ml wody.
Owoce umyj i oczyść.
Przełóż owoce do garnka i podgrzewaj, dodaj wodę i cukier.
Całość podgrzej i duś pod przykryciem na małym ogniu do zgęstnienia masy.
Na końcu dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury różanej
Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę różaną, który przygotujesz błyskawicznie. Konfitura to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.
Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.
Pyszna konfitura lub dżem będzie też ze słonecznych owoców takich jak pomarańcze czy mandarynki.
Mandarynki to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mandarynki mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że mandarynki mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku, jak powstaje konfitura różana, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Domowa konfitura nie dosyć, że jest pyszna, to mamy pewność, że jest on wolna od barwników i konserwantów. Będzie dobra dla każdego. Dlatego będzie najlepsza dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników. Idealnie sprawdzi się też jako nadzienie do pączków.
Jak zrobić konfiturę różaną, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek.
Alergeny w konfiturze różanej
Lista alergenów dla konfitury różanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę różaną
Wartości odżywcze konfitury różanej
W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolnych owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.