Przepis na kompot z porzeczek krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, dzbanek

Owoce umyj i usuń gałązki.

Dodaj do garnka i zalej około 1,7 l wody oraz cukier.

Zagotuj wodę aż zacznie wrzeć i wyłącz.

Wystudź kompot, nalej do dzbanka.

Kompot z porzeczek
Kompot z porzeczek
Koszt przygotowania dania
64.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
68

Kompot z porzeczek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kompocie z porzeczek

Jak wykorzystać czerwone porzeczki oraz czarne porzeczki? Najprostszy sposób to zrobić domowy kompot z porzeczek. Jest to rozwiązanie ekspresowe, pyszne i łatwe. Czarne porzeczki i czerwone porzeczki są idealnymi owocami na kompot, który jest szybki i dobry. Na upalne dni taki napój jest jak zbawienie. Ma smak słodko-kwaśny. Świetnie pasuje do obiadu, gdy trzeba się ochłodzić. Nawet podczas zimnych dni dobrze się sprawdzi, bo podany na gorąco świetnie rozgrzeje. Zobacz ile cukru potrzeba i jak zrobić kompot z porzeczek.

Czarna porzeczka i czerwona porzeczka to są owoce bardzo kwaśne. Z tego względu powstaje pytanie: ile cukru muszę dodać? Jak zrobić kompot z porzeczek, by był odpowiednio słodki? W przepisie na kompot z porzeczek zaleca się 3 łyżki cukru. To, ile cukru należy dodać zależy w głównej mierze tylko od Twoich upodobań smakowych. Niektórzy wolą słodkie napoje, inni zaś nie przepadają za przesadzoną słodyczą. Ilość cukru dopasuj pod siebie – podczas gotowania sprawdź czy napój jest już dobrze słodki. Cały przepis jest bardzo łatwy. Polega na zagotowaniu owoców z cukrem – to wszystko. Cały proces przebiega bardzo szybko, wiec zdecydowanie robienie go to przyjemność.

Przepis na kompot z porzeczek słodzi się cukrem. Domowy kompot z porzeczek można osłodzić też inaczej. Jeżeli wolisz ograniczyć ilość cukru białego w swojej diecie użyj zamienników. Tak samo dobrze sprawdzi się erytrytol czy ksylitol. Te można dodać przed rozpoczęciem gotowania, ponieważ obróbka termiczna nie wpływa na ich cechy. Jak zrobisz kompot z porzeczek posłodzony miodem to będzie świetny wybór. By uzyskać najwięcej walorów zdrowotnych używaj jedynie miodu prawdziwego. W jego przypadku dodaj go dopiero gdy kompot jest ugotowany i ma temperaturę letnią. Gorąco sprawi, że wszystkie cenne dla zdrowia substancje pochodzące z miodu ulegną zniszczeniu.

Kompot z porzeczki to łatwy, dobry i szybki sposób na to, by ugotować pyszny napój. Przepis na kompot z porzeczek możesz wypić na zimno i na ciepło. Obie wersje domowego kompotu są znakomite. Gotowy kompot przelej do dzbanka. Jeśli chcesz mieć gorący napój wystarczy go ponownie podgrzać. W przypadku, gdy zależy Ci na zimnym kompocie ekspresowo schładzają go kostki lodu. Można go też przechowywać w lodówce. Nie zostawiaj dzbanka bądź garnka z kompotem bez przykrycia, by nie zwabić muszek owocówek i innych owadów.

Kompot możesz przecedzić i usunąć wszystkie owoce, albo można go nalewać wraz z owocami. Jeśli wolisz klarowny napój lepiej jest porzeczki wyjąć (najlepiej przelać przez drobne sitko).

Wartości odżywcze kompotu z porzeczek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
70.17 kcal
154.37 kcal
Białko
1.34 g
2.95 g

Węglowodany w kompocie z porzeczek

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
17.49 g
38.49 g
Węglowodany przyswajalne
13.38 g
29.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.11 g
9.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
0.21 g
0.45 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.20 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.25 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kompot z porzeczek

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
1.91 µg (mcg)
4.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
39.23 mg
86.32 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.21 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.10 mg
0.21 mg
Foliany
7.66 µg (mcg)
16.84 µg (mcg)
Beta karoten
23.92 µg (mcg)
52.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kompot z porzeczek

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
1.00 mg
2.20 mg
Potas
263.24 mg
579.14 mg
Wapń
31.62 mg
69.57 mg
Fosfor
42.11 mg
92.63 mg
Magnez
12.44 mg
27.37 mg
Żelazo
0.96 mg
2.11 mg
Cynk
0.22 mg
0.49 mg
Miedź
0.11 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z porzeczek 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z porzeczek

Lista alergenów dla kompotu z porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z porzeczek

Cena przygotowania kompotu z porzeczek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier
45 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na kompot z porzeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób