Sok z porzeczek

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka świeżego soku z porzeczek
Sok z porzeczek
Sok z porzeczek czerwonych to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Na bazie soku przygotujesz pyszny kompot do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
609 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Porzeczki czerwone (2000 g)
  • Cukier - pół opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, ręcznik papierowy, gaza, lejek, butelka szklana

Przepis na sok z porzeczek krok po kroku

Porzeczki opłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i osusz na ręczniku papierowym.

Owoce przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody i podgrzewaj przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj owoce).

Sok z porzeczek przecedź przez gazę do drugiego garnka. Owoce w gazie dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.

Do soku dodaj cukier i podgrzewaj sok, aż cukier całkowicie rozpuści się.

Gorący jeszcze sok przelej do szklanych, wyparzonych butelek i zakręć je.

Sok pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Gotowy sok pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sok z porzeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat soku z porzeczek

Sok z porzeczek czerwonych to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Tradycyjny, domowy sok z porzeczek możesz wykonać również z wykorzystaniem porzeczek czarnych. Pyszny sok ma piękny czerwony kolor i jest dość kwaśny. Przepis na sok z porzeczek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebne będą jedynie porzeczki czerwone, cukier oraz woda.

A jak zrobić sok z porzeczek? Porzeczki opłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i osusz na ręczniku papierowym. Owoce przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody i podgrzewaj przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj owoce). Sok z porzeczek przecedź przez gazę do drugiego garnka. Owoce w gazie dokładnie odciśnij z nadmiaru soku. Do soku dodaj cukier i podgrzewaj sok, aż cukier całkowicie rozpuści się. Gorący jeszcze sok przelej do szklanych, wyparzonych butelek i zakręć je. Sok pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowy sok pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Najbardziej znanymi odmianami porzeczek są porzeczki czarne oraz czerwone. Porzeczki czerwone bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny sok z czerwonych porzeczek. Sok warto przygotować jako przetwory na zimę. Domowy sok możesz wykorzystać do przygotowania pysznego kompotu dla dzieci lub dorosłych. Sok możesz wykorzystać również jako składnik domowych koktajli alkoholowych. Sok warto wykonać z samodzielnie wyhodowanych owoców. Przepis na sok z porzeczek jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.

Alergeny w soku z porzeczek

Lista alergenów dla soku z porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z porzeczek

Wartości odżywcze soku z porzeczek

na 100g gotowej potrawy

Sok z porzeczek czerwonych to doskonała propozycja na pyszne przetwory owocowe. Sok warto wykorzystać w sezonie zimowym do przygotowania napoju do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
121.80
609.00
Białko (g)
1.12
5.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
30.96
154.80
Węglowodany przyswajalne (g)
27.52
137.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.44
17.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.22
1.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.48
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.60
8.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
32.80
164.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Ryboflawina (mg)
0.04
0.22
Niacyna (mg)
0.08
0.40
Foliany (µg (mcg))
6.40
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
100.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.00
5.00
Potas (mg)
220.40
1102.00
Wapń (mg)
26.60
133.00
Fosfor (mg)
35.20
176.00
Magnez (mg)
10.40
52.00
Żelazo (mg)
0.81
4.05
Cynk (mg)
0.19
0.93
Miedź (mg)
0.09
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z porzeczek 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z porzeczek

Koszt składników
130.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
2000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 16
128.00
Za 2000 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
130.50