Jabłka do słoików
- Jabłko (2500 g)
- Cukier (50 g)
- Cukier waniliowy (5 g)
Przepis na jabłka do słoików krok po kroku
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.
Jabłka przełóż do słoików i ostudź, zamknij zakrętki.
W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiki, podgrzewaj przez 30 minut, a następnie ostudź.
-
Marmolada
-
Surówka z pora i jabłek
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Nalewka z jabłek
-
Dżem jabłkowy
-
Marmolada z jabłek
-
Marmolada różana
-
Wino z jabłek
-
Kompot z jabłek na zimę
-
Sok z jabłek na zimę
-
Kompot jabłkowy
-
Konfitura z jabłek
-
Mus jabłkowy Thermomix
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Kompot z jabłek do słoików
-
Mus z gruszek
-
Smażone jabłka do słoików
-
Przetwory z jabłek
Więcej informacji na temat jabłek do słoików
Jabłka do słoików to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Te jabłka można użyć do ciasta, naleśników, czy prostych słodkich deserów.
Przepis na jabłka do słoików to doskonały pomysł na łatwe pasteryzowane przetwory. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia. Jabłka są w nim poddane procesowi prażenia, dlatego są słodsze i sprawdzają się w wielu różnych daniach. Można dodawać je do naleśników, podawać je z ryżem, zwłaszcza podczas problemów z układem pokarmowym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jabłka do słoików, które będą najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wykorzystuje się do nich tarte jabłka, które tworzą pyszny mus. Jabłka można ścierać zarówno na drobnych, jak i grubych oczkach, wszystko zależy od pożądanego efektu. Do tego dania można wybrać jabłka nieco kwaśne, które pod wpływem obróbki staną się słodsze, ale nie będą mdlące. Dzięki kwaśnemu smakowi doskonale wpływają na smak dania, z którym są podawane. Jabłka w takiej formie można spokojnie przechowywać przez zimę w piwnicy.
Alergeny w jabłkach do słoików
Lista alergenów dla jabłek do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jabłka do słoików
Wartości odżywcze jabłek do słoików
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(639g)
Węglowodany
(639g)
Tłuszcze
(639g)
Składniki mineralne
(639g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.