Jabłka do słoików

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone jabłka na blacie.
Jabłka do słoików
Jabłka do słoików to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Te jabłka można użyć do ciasta, naleśników, czy prostych słodkich deserów.
Przygotowanie 45 min
Czas duszenia 30 min
409 kcal
Kcal w porcji
639 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko (2500 g)
  • Cukier (50 g)
  • Cukier waniliowy (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki

Przepis na jabłka do słoików krok po kroku

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj jabłka. Wsyp cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Całość duś, mieszając od czasu do czasu, przez 25 minut.

Jabłka przełóż do słoików i ostudź, zamknij zakrętki.

W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiki, podgrzewaj przez 30 minut, a następnie ostudź.

Jak oceniasz przepis na jabłka do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat jabłek do słoików

Jabłka do słoików to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Te jabłka można użyć do ciasta, naleśników, czy prostych słodkich deserów.

Przepis na jabłka do słoików to doskonały pomysł na łatwe pasteryzowane przetwory. Jabłka to owoce dość popularne w Polsce. Dobrze się składa, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Niezwykle popularne jest powiedzenie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie" i coś w tym jest. Jabłka nie tylko dostarczają sporo błonnika, a mało kalorii, ale również wiele cennych związków prozdrowotnych. W jabłkach znajdziemy poprawiającą wzrok witaminę A oraz witaminę K, która kontroluje krzepliwość krwi. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, możemy dostarczyć wapń i fosfor, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz kojący nerwy magnez. Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości. Dlatego dobrze, by jabłka gościły w diecie jak najczęściej. Ten przepis nieco to ułatwia. Jabłka są w nim poddane procesowi prażenia, dlatego są słodsze i sprawdzają się w wielu różnych daniach. Można dodawać je do naleśników, podawać je z ryżem, zwłaszcza podczas problemów z układem pokarmowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jabłka do słoików, które będą najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Wykorzystuje się do nich tarte jabłka, które tworzą pyszny mus. Jabłka można ścierać zarówno na drobnych, jak i grubych oczkach, wszystko zależy od pożądanego efektu. Do tego dania można wybrać jabłka nieco kwaśne, które pod wpływem obróbki staną się słodsze, ale nie będą mdlące. Dzięki kwaśnemu smakowi doskonale wpływają na smak dania, z którym są podawane. Jabłka w takiej formie można spokojnie przechowywać przez zimę w piwnicy.

Alergeny w jabłkach do słoików

Lista alergenów dla jabłek do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jabłka do słoików

Wartości odżywcze jabłek do słoików

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(639g)
Energia (kcal)
64.09
409.51
Białko (g)
0.27
1.75
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(639g)
Węglowodany (g)
15.45
98.74
Węglowodany przyswajalne (g)
13.10
83.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
15.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(639g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(639g)
Sód (mg)
1.98
12.63
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek do słoików 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłek do słoików

Koszt składników
10.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 14
6.94
Za 2500 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier waniliowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
10.10