Filet z indyka faszerowany
- Mięso z piersi indyka bez skóry (1200 g)
- Polędwica z indyka (200 g)
- Masło (20 g)
- Bułka tarta (20 g)
- Koperek (20 g)
- Pietruszka (20 g)
Przepis na filet z indyka faszerowany krok po kroku
Pierś z indyka umyj i osusz. Ułóż na desce, ostrym nożem rozetnij ją tak, a by powstał, jak największy, równy płat mięsa. Zacznij rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinaj do końca.
Przykryj folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbij tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbij tylko wewnętrzną część.
Rozbite mięso, skrop łyżeczką soku z cytryny, następnie natrzyj z każdej strony: przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz łyżeczką soli, pieprzu oraz łyżeczką papryki słodkiej. Mięso przykryj i schłodź w lodówce przez ok.1 h lub więcej, jeśli masz czas.
Polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, koperek i pietruszkę poszatkuj , masło pokrój na kostki. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj bułkę tartą. Wymieszaj.
Na rozłożony płat mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso zwiń w roladę, ale nie za ciasno. Lekko przygnieć, aby wyrównać farsz w środku. Pierś obwiąż sznurkiem kuchennym.
Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić.
Roladę włóż do rękawa do pieczenia, dodaj masło oraz tłuszcz z patelni, na którym smażyło się mięso. Zamknij rękaw, zrób kilka niewielkich otworków.
Pierś piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok.60 minut.
Więcej informacji na temat fileta z indyka faszerowanego
Filet z indyka faszerowany to niezwykle ciekawy sposób na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego mięsa. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przepis na filet z indyka faszerowany jest idealnym sposobem na wykorzystanie tego delikatnego mięsa w ciekawy sposób. Smażone roladki z fileta pełne smacznego nadzienia sprawdzą się fantastycznie na niedzielny obiad. Najlepsze są te, w których nie brakuje nadzienia, dlatego nie oszczędzaj go przy faszerowaniu. To wspaniały pomysł na obiad, czy kolację. W tym wydaniu indyk jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. Zwłaszcza jeśli chodzi drób. Indyk jest mięsem chudym, dlatego często po długiej obróbce termicznej staje się twardy i niezwykle suchy. A to odbiera całą przyjemność z jedzenia. Dzięki obecności farszu indyk jest jednak soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Farsz z przepisu jest bardzo podstawową formą. Możesz go urozmaicać według swoich preferencji. Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem, możesz je dowolnie mieszać. Do indyka świetnie pasują pieczarki, ser, suszone pomidory, czy szpinak, ale również oregano i tymianek. Jeśli któryś z tych składników jest Twoim ulubionym śmiało umieść go w farszu, by jeszcze bardziej cieszyć się smakiem tego dania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka faszerowany, by był smaczny, prosty i niezwykle aromatyczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś z indyka to doskonałe rozwiązanie na obiad. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować soczyste roladki, obok których ciężko przejść obojętnie. Piersi nadziewane nie są suche, dodatkowo mają też unikalny smak. To najlepsza opcja dla osób, które kochają mięso, jednak chcą zrezygnować z czerwonego, które jest tłustsze. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze.
Alergeny w filecie z indyka faszerowanym
Lista alergenów dla fileta z indyka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze fileta z indyka faszerowanego
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
Energia i białka
(247g)
Węglowodany
(247g)
Tłuszcze
(247g)
Witaminy
(247g)
Składniki mineralne
(247g)
-
indyk,
mięso,
indyk,
masło,
bułka tarta,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.