Ciasto z karmelem
- Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (400 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto z karmelem krok po kroku
Herbatniki wyłóż na blaszce.
Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem.
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z mlekiem.
Na herbatniki wyłóż serek mascarpone, dodaj kolejną warstwę herbatników.
Dodaj budyń warstwę herbatników i masą kajmakową.
Całość przechowaj w lodówce przez około 4 h.
-
Ciasto bez pieczenia
-
Chatka puchatka (ciasto)
-
Banoffee
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik bez sera
-
Ciasto na zimno
-
Ciasto snickers bez pieczenia
-
Tort lodowy
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto lion bez pieczenia
-
Orzechowiec bez pieczenia
-
Ciasto z truskawkami bez pieczenia
-
Ciasto z bananami bez pieczenia
-
Ciasto kokosowe bez pieczenia
-
Ciasto leniwiec
-
Pyszne ciasto bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta z karmelem
Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z karmelem bez pieczenia, które wykonasz błyskawicznie. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.
Zamiast pieczenia i wyrabiania ciasta będziemy chłodzić nasze warstwowe ciasto. Nie ma nic lepszego niż słodkie i pyszne połączenie serka mascarpone z kruchymi herbatnikami.
Zatem, jak zrobić ciasto z karmelem?
Będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie.
Wszystkie składniki wymieniam nieco niżej.
Zaczniemy od wyłożenia blachy warstwą herbatników, następnie cienka warstwa masy kajmakowej. Polecam skorzystać z gotowej masy kajmakowej, to ułatwi i przyśpiesz nam przygotowanie ciasta. Następnie, delikatnie podgrzej mleko w garnku i wsyp budyń, najlepiej smakuje ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Na warstwę kajmaku ułóż znów herbatniki, a następnie budyń i znów warstwę herbatników.
Cukier puder zmiksuj na gładki krem z serem mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.
Krem z serka wyłóż na samą górę i posyp startą czekoladą, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę, przed podaniem.
Sam widzisz, że ciasto z karmelem to bardzo łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie spróbuj samodzielnie. Będzie to idealny pomysł na deser z rodziną i przyjaciółmi dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w cieście z karmelem
Lista alergenów dla ciasta z karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Mleko 3,2%
- kajmak
Wartości odżywcze ciasta z karmelem
Do przygotowania ciasta możesz użyć budyniu o dowolnym smaku.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
herbatniki,
mascarpone,
budyń,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.