Ciasto z karmelem

Opublikowano: 01.06.2023 r., 22:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelowe ciasto na deser
Ciasto z karmelem
Jeśli nie masz czasu na pieczenie, a chcesz przygotować pyszne i efektowne ciasto? Koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto z karmelem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 30 min
126 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 2 opakowania (200 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (400 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na ciasto z karmelem krok po kroku

Herbatniki wyłóż na blaszce.

Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem.

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z mlekiem.

Na herbatniki wyłóż serek mascarpone, dodaj kolejną warstwę herbatników.

Dodaj budyń warstwę herbatników i masą kajmakową.

Całość przechowaj w lodówce przez około 4 h.

Jak oceniasz przepis na ciasto z karmelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z karmelem

Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z karmelem bez pieczenia, które wykonasz błyskawicznie. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Zamiast pieczenia i wyrabiania ciasta będziemy chłodzić nasze warstwowe ciasto. Nie ma nic lepszego niż słodkie i pyszne połączenie serka mascarpone z kruchymi herbatnikami.

Zatem, jak zrobić ciasto z karmelem?

Będziesz potrzebować podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz, w każdym sklepie.

Wszystkie składniki wymieniam nieco niżej.

Zaczniemy od wyłożenia blachy warstwą herbatników, następnie cienka warstwa masy kajmakowej. Polecam skorzystać z gotowej masy kajmakowej, to ułatwi i przyśpiesz nam przygotowanie ciasta. Następnie, delikatnie podgrzej mleko w garnku i wsyp budyń, najlepiej smakuje ten o smaku śmietankowym lub waniliowym. Na warstwę kajmaku ułóż znów herbatniki, a następnie budyń i znów warstwę herbatników.

Cukier puder zmiksuj na gładki krem z serem mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.

Krem z serka wyłóż na samą górę i posyp startą czekoladą, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę, przed podaniem.

Sam widzisz, że ciasto z karmelem to bardzo łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie spróbuj samodzielnie. Będzie to idealny pomysł na deser z rodziną i przyjaciółmi dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w cieście z karmelem

Lista alergenów dla ciasta z karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Mleko 3,2%
    • kajmak

Wartości odżywcze ciasta z karmelem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć budyniu o dowolnym smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
316.45
126.58
Białko (g)
4.69
1.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
36.37
14.55
Węglowodany przyswajalne (g)
36.02
14.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
16.45
6.58
Tłuszcze nasycone (g)
14.04
5.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.41
0.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
0.79
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.46
17.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
27.34
10.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.79
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.87
10.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
0.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.15
8.46
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.29
2.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
290.58
116.23
Potas (mg)
152.91
61.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
158.83
63.53
Fosfor (mg)
158.05
63.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.09
4.83
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.18
Cynk (mg)
0.39
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z karmelem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z karmelem

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
29.50