Ciasto kokosowe bez pieczenia

Opublikowano: 29.01.2022 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kokosowe bez pieczenia podane na białej paterze.
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia to doskonały pomysł na pyszny deser, który doskonale komponuje się podany z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wilgotne ciasto.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 5 min
806 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (800 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Wiórki kokosowe (300 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Żelatyna 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Galaretka cytrynowa (75 g)
  • Biszkopty (230 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, czajnik, folia spożywcza

Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia krok po kroku

W gorącej wodzie (400ml) rozpuść galaretkę cytrynową, wystudź i wstaw do lodówki.

W misce umieść twaróg, serek mascarpone, wiórki kokosowe, cukier i wymieszaj.

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy na sernik, zmiksuj.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na spodzie biszkopty.

Wyłóż masę twarogową i wyrównaj.

Na wierzch ciasta wylej tężejącą galaretkę.

Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta kokosowego bez pieczenia

Pyszne ciasto kokosowe to bardzo dobry pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto na deser. Sernik na zimno jest kremowy i sprawdzi się dla miłośników wiórków kokosowych. Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, mascarpone, żółtka jaj, cukier, wiórki kokosowe, biszkopty, galaretka cytrynowa, żelatyna.

Jak zrobić ciasto kokosowe bez pieczenia? W gorącej wodzie rozpuść galaretkę cytrynową, wystudź i wstaw do lodówki. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, wiórki kokosowe, cukier i wymieszaj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy na sernik, zmiksuj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na spodzie biszkopty. Wyłóż masę twarogową i wyrównaj. Na wierzch ciasta wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Wiórki kokosowe pozyskiwane są z orzechów kokosowych. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na wielkość spożywanej porcji. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca, obniżania ciśnienia krwi oraz odpowiedniej pracy gospodarki wodno elektrolitowej. Twaróg użyty do sernika powinien być twarogiem 3 krotnie zmielonym, aby masa miała gładką jednolitą konsystencję. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu naszego organizmu i procesów regeneracyjnych, które zachodzą w nim każdego dnia. Twaróg tłusty ma kremową konsystencję i serniki z jego dodatkiem są smaczniejsze, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Podsumowując smaczne ciasto kokosowe to świetny pomysł na deser podczas spotkania ze znajomymi. Dobre ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Ciasto jest kaloryczne i powinno stanowić w naszej codziennej diecie jedynie dodatek.

Alergeny w cieście kokosowym bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta kokosowego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta kokosowego bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kokosowe bez pieczenia to słodki wyrób domowy. Ciasto nie zawiera konserwantów ani tłuszczów utwardzonych. Jest jednak bardzo kaloryczne i nie powinno być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
316.41
806.85
Białko (g)
9.05
23.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
27.60
70.37
Węglowodany przyswajalne (g)
25.37
64.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
5.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
19.30
49.21
Tłuszcze nasycone (g)
18.69
47.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
1.54
Cholesterol (mg)
42.54
108.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
210.26
536.18
Potas (mg)
127.52
325.17
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.82
195.89
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.92
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kokosowego bez pieczenia 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kokosowego bez pieczenia

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
800 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Żelatyna
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Galaretka
75 g
cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Biszkopty
230 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Koszt składników
52.80