Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia krok po kroku
- Ser twarogowy tłusty 800 g
- Mascarpone 500 g
- Wiórki kokosowe 300 g
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Żelatyna 60 g 6 płaskich łyżek stołowych
- Galaretka 75 g cytrynowa
- Biszkopty 230 g
W gorącej wodzie (400ml) rozpuść galaretkę cytrynową, wystudź i wstaw do lodówki.
W misce umieść twaróg, serek mascarpone, wiórki kokosowe, cukier i wymieszaj.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy na sernik, zmiksuj.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na spodzie biszkopty.
Wyłóż masę twarogową i wyrównaj.
Na wierzch ciasta wylej tężejącą galaretkę.
Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno

(liczba kalorii)
Ciasto kokosowe bez pieczenia - cechy przepisu
Więcej o cieście kokosowym bez pieczenia
Pyszne ciasto kokosowe to bardzo dobry pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto na deser. Sernik na zimno jest kremowy i sprawdzi się dla miłośników wiórków kokosowych. Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, mascarpone, żółtka jaj, cukier, wiórki kokosowe, biszkopty, galaretka cytrynowa, żelatyna.
Jak zrobić ciasto kokosowe bez pieczenia? W gorącej wodzie rozpuść galaretkę cytrynową, wystudź i wstaw do lodówki. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, wiórki kokosowe, cukier i wymieszaj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy na sernik, zmiksuj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na spodzie biszkopty. Wyłóż masę twarogową i wyrównaj. Na wierzch ciasta wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce przez około 12 godzin.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Wiórki kokosowe pozyskiwane są z orzechów kokosowych. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na wielkość spożywanej porcji. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca, obniżania ciśnienia krwi oraz odpowiedniej pracy gospodarki wodno elektrolitowej. Twaróg użyty do sernika powinien być twarogiem 3 krotnie zmielonym, aby masa miała gładką jednolitą konsystencję. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu naszego organizmu i procesów regeneracyjnych, które zachodzą w nim każdego dnia. Twaróg tłusty ma kremową konsystencję i serniki z jego dodatkiem są smaczniejsze, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Podsumowując smaczne ciasto kokosowe to świetny pomysł na deser podczas spotkania ze znajomymi. Dobre ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Ciasto jest kaloryczne i powinno stanowić w naszej codziennej diecie jedynie dodatek.
Wartości odżywcze ciasta kokosowego bez pieczenia
Energia i białka
(255g)
Węglowodany w cieście kokosowym bez pieczenia
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy w przepisie na ciasto kokosowe bez pieczenia
(255g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto kokosowe bez pieczenia
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście kokosowym bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta kokosowego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty