Chałka z kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (125 ml)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na chałkę z kruszonką krok po kroku
Z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże.
Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj.
Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta.
Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki.
Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat chałki z kruszonką
Nie ma nic lepszego niż maślana chałka z kruszonką, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz z podstawowych składników bez większych problemów.
Będzie to idealny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci w ciągu dnia, ale też na śniadanie.
Chałka powstaje z takich składników jak: mąka, mleko, masło, cukier oraz drożdże.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić kruszonkę na chałkę?
W pierwszej kolejności z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj. Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta. Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki. Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Skoro już znasz mój przepis na chałkę z kruszonką, przygotuj chałkę na słodko i przekonaj się, jaka jest pyszna. Domowa wersja będzie zawsze najlepsza.
Alergeny w chałce z kruszonką
Lista alergenów dla chałki z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze chałki z kruszonką
Jeśli chcesz przygotować chałkę wegańską, możesz zamienić tradycyjne produkty na roślinne zamienniki.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mąka pszenna,
masło,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.