Chałka w jajku

Opublikowano: 26.07.2022 r., 15:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chałka w jajku na talerzu
Chałka w jajku
Chałka w jajku doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chałka świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
654 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
94
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Chałka (400 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na chałkę w jajku krok po kroku

Chałkę pokrój na kromki o grubości 1 cm.

Do głębokiego talerza wybij jajka i roztrzep je z dodatkiem szczypty soli.

Do drugiego talerza wlej mleko.

Na patelni rozgrzej olej.

Kromki chałki obtocz w mleku oraz jajku.

Następnie na rozgrzanym oleju smaż kromki chałki z dwóch stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Gotowe chałki w jajku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na chałkę w jajku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat chałki w jajku

Chałka w jajku doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Domowa, smaczna chałka w jajku jest szybka w przygotowaniu. Możemy podać ją na słodko lub na słono. W wersji na słodko możemy polać ją miodem i podać z twarożkiem, natomiast w wersji na słono możemy podać ją z dodatkiem guacamole. Sprawdzony przepis na chałkę w jajku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przez to, co niezbędne będą następujące produkty spożywcze: chałka, mleko, jajka, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić chałkę w jajku? Chałkę pokrój na kromki o grubości 1 cm. Do głębokiego talerza wybij jajka i roztrzep je z dodatkiem szczypty soli. Do drugiego talerza wlej mleko. Na patelni rozgrzej olej. Kromki chałki obtocz w mleku oraz jajku. Następnie na rozgrzanym oleju smaż kromki chałki z dwóch stron do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe chałki w jajku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także składniki mineralne takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując najlepsza chałka w jajku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub samodzielne danie. Pyszna chałka w jajku doskonale smakuje zarówno z dodatkami na słodko, jak i na słono. Łatwa chałka jest dobra do spożycia na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek do chałki możesz podać herbatę lub sok. Dodatkowo chałkę na słono warto wzbogacić w warzywa sezonowe, ponieważ wzbogacą danie w wiele składników odżywczych.

Alergeny w chałce w jajku

Lista alergenów dla chałki w jajku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • chałka
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chałki w jajku

na 100g gotowej potrawy

Chałka w jajku to doskonała propozycja na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Danie to doskonale sprawdzi się jako śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
297.56
654.64
Białko (g)
7.75
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
35.42
77.92
Węglowodany przyswajalne (g)
35.42
77.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.32
29.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
7.08
Tłuszcze nienasycone (g)
10.11
22.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
76.45
168.20
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki w jajku 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki w jajku

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałka
400 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
29.50