Bułeczki z makiem
- Mąka pszenna typ 550 - 4 niepełne szklanki (500 g)
- Mleko 1,5% - 0,75 szklanki (188 ml)
- Masło - 0,25 kostki (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Drożdże suche - 2 opakowania (14 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Masa makowa (400 g)
Przepis na bułeczki z makiem krok po kroku
Mąkę przesyp do miski.
W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
Do mąki dodaj cukier, drożdże, 1 całe jajko i 2 żółtka.
Następnie dolej mleko z masłem, kiedy będzie ciepłe, ale nie gorące.
Wyrób ciasto.
Ciasto pozostaw na 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 2 części.
Rozwałkuj jedną część na wymiar około 20 na 30 cm.
Do masy makowej dodaj ubite białka na puszystą pianę.
Połowę masy makowej przełóż na ciasto.
Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto pokrój na 8 części.
W środek każdego kawałka wciśnij trzonek drewnianej łyżki tak aby powstał kształt drożdżówki, jak na zdjęciu.
Z drugą częścią ciasta postępuj tak jak z pierwszą.
Drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat bułeczek z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Jednym z rodzajów słodkich wypieków są bułeczki drożdżowe, inaczej popularnie nazywane drożdżówkami. Bułeczki z makiem to jedne z najpopularniejszych drożdżówek. Są one chętnie kupowane i każda cukiernia czy piekarnia ma je w swojej ofercie. Jednak żadne bułeczki drożdżowe z makiem nie będą tak dobre, jak te przygotowane własnoręcznie w domu. Drożdżówki z masą makową możesz wykonać z własnoręcznie zrobioną masą, jeśli masz więcej czasu na ich przygotowanie lub wykorzystać gotową masę z puszki, dzięki czemu zrobisz je na szybko. Przepis na bułki z makiem jest łatwy i w zależności od użytej masy mogą być szybkie lub bardziej pracochłonne w wykonaniu. Jak zrobić i jak zawijać bułki z makiem dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy krok przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Słodkie bułki z makiem są pyszną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Lekkie i puszyste drożdżówki zasmakują każdemu, nie tylko dzieciom.
Alergeny w bułeczkach z makiem
Lista alergenów dla bułeczek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek z makiem
Bułeczki z makiem to jedne z klasycznych i najbardziej popularnych drożdżówek. Ponieważ przygotowane są z klasycznych składników, czyli białej mąki i białego cukru powinny być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.