Makaron gryczany - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie gryczanym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron gryczany - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron gryczany 55 35
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu gryczanego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron gryczany indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronem gryczanym
Makaron ryżowy, Kasza gryczana, Mąka gryczana, Makarony, Makaron sojowy, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Płatki gryczane, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronu gryczanego

Makaron gryczany
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 55
(średni)

Przepisy z makaronem gryczanym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto