Przepis na bakłażan faszerowany krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, sitko, praska do czosnku

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę. Następnie natnij miąższ bakłażana w kratkę nie nacinając skórki.

Bakłażana dopraw solą i pieprzem, następnie skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 20 minut.

Po tym czasie bakłażana wyciągnij, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do warzyw dodaj pokrojony miąższ bakłażana i chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidory, przyprawy, całość wymieszaj i zagotuj.

Składniki z patelni odstaw z ognia, wymieszaj je z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem.

Bakłażany ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut.

Bakłażan faszerowany podany na białym talerzu. Obok niego znajduje się kiść pomidorów.
Bakłażan faszerowany
Koszt przygotowania dania
18.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
661 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Bakłażan faszerowany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bakłażanie faszerowanym

Bakłażan faszerowany to pomysł na smaczny warzywny obiad. Jeżeli jesteś osoba na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej przepis na bakłażana faszerowanego bez mięsa w sosie pomidorowym nadawać będzie się idealnie na twój posiłek. Nadziewany pieczony bakłażan jest prosty w przygotowaniu i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, żeby poradzić sobie z przepisem. Składniki które będą Ci potrzebne to bakłażan, makaron gryczany, cebula, przecier pomidorowy, mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek.

Jak przygotować bakłażana? Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę po czym natnij miąższ bakłażana w kostkę. Bakłażana dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyciągnij bakłażana i wydrąż z niego miąższ i pokrój go w kostkę. Makaron ugotuj. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę z przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelnie dodaj pokrojony miąższ bakłażana i podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj. Składniki z patelni wymieszaj z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem. Bakłażan ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut, aby ser na jego wierzchu stopił się.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując oberżyna faszerowana z pomidorami sprawdzi się jako bezmięsny obiad dla całej rodziny. Obiad ten przygotujesz bardzo szybko, bez konieczności posiadania dużych zdolności kulinarnych. Możemy przygotować również wersję z mięsem wystarczy dodać do farszu ulubione mięso np. pokrojony w kostkę kurczak lub mięso mielone.

Wartości odżywcze bakłażana faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
Białko
6.50 g
32.50 g

Węglowodany w bakłażanie faszerowanym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
12.05 g
60.24 g
Węglowodany przyswajalne
9.67 g
48.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.38 g
11.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
6.81 g
34.06 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
9.95 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
23.69 g
Brak danych dla: makaron gryczany.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.67 g
18.35 g
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.85 g
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol
6.62 mg
33.10 mg

Witaminy w przepisie na bakłażan faszerowany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
10.36 µg (mcg)
51.79 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.35 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C
3.42 mg
17.10 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron gryczany.
czytaj dalej
Witamina E
1.21 mg
6.05 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol
4.79 µg (mcg)
23.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.22 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
0.60 mg
3.01 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
13.64 µg (mcg)
68.21 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten
66.57 µg (mcg)
332.86 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bakłażan faszerowany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
133.83 mg
669.17 mg
Potas
201.86 mg
1009.29 mg
Brak danych dla: makaron gryczany.
czytaj dalej
Wapń
124.57 mg
622.86 mg
Fosfor
36.95 mg
184.76 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
3.73 mg
Cynk
0.22 mg
1.09 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.48 mg
Brak danych dla: makaron gryczany, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana faszerowanego 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bakłażanie faszerowanym

Lista alergenów dla bakłażana faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Ser parmezan

Cena przygotowania bakłażana faszerowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
1 większa sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Makaron gryczany
100 g
10.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Ser parmezan
25 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 25 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
54.10
Jak oceniasz przepis na bakłażan faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób