Przepis na bakłażan faszerowany krok po kroku
- Bakłażan 500 g 1 większa sztuka
- Makaron gryczany 100 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Przecier pomidorowy bez soli 200 g
- Ser mozzarella light 125 g
- Ser parmezan 25 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę. Następnie natnij miąższ bakłażana w kratkę nie nacinając skórki.
Bakłażana dopraw solą i pieprzem, następnie skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 20 minut.
Po tym czasie bakłażana wyciągnij, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do warzyw dodaj pokrojony miąższ bakłażana i chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidory, przyprawy, całość wymieszaj i zagotuj.
Składniki z patelni odstaw z ognia, wymieszaj je z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem.
Bakłażany ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Bakłażan faszerowany - cechy przepisu
Więcej o bakłażanie faszerowanym
Bakłażan faszerowany to pomysł na smaczny warzywny obiad. Jeżeli jesteś osoba na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej przepis na bakłażana faszerowanego bez mięsa w sosie pomidorowym nadawać będzie się idealnie na twój posiłek. Nadziewany pieczony bakłażan jest prosty w przygotowaniu i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, żeby poradzić sobie z przepisem. Składniki które będą Ci potrzebne to bakłażan, makaron gryczany, cebula, przecier pomidorowy, mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek.
Jak przygotować bakłażana? Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę po czym natnij miąższ bakłażana w kostkę. Bakłażana dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyciągnij bakłażana i wydrąż z niego miąższ i pokrój go w kostkę. Makaron ugotuj. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę z przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelnie dodaj pokrojony miąższ bakłażana i podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj. Składniki z patelni wymieszaj z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem. Bakłażan ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut, aby ser na jego wierzchu stopił się.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując oberżyna faszerowana z pomidorami sprawdzi się jako bezmięsny obiad dla całej rodziny. Obiad ten przygotujesz bardzo szybko, bez konieczności posiadania dużych zdolności kulinarnych. Możemy przygotować również wersję z mięsem wystarczy dodać do farszu ulubione mięso np. pokrojony w kostkę kurczak lub mięso mielone.
Wartości odżywcze bakłażana faszerowanego
Energia i białka
Węglowodany w bakłażanie faszerowanym
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na bakłażan faszerowany
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na bakłażan faszerowany
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bakłażanie faszerowanym
Lista alergenów dla bakłażana faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Ser parmezan