Opublikowano: 09.04.2024 r., 7:14
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Wiosenne surówki dodają koloru i świeżości posiłkom. Są także pełne wartości odżywczych, minerałów i witamin. Dzięki nim zachować można pełnię zdrowia i siły witalne. Czasami wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, żeby skomponować smaczną i lekką surówkę. Sprawdź 5 najlepszych pomysłów na proste surówki.
Domowa surówka kopenhaska jest pysznym i smacznym dodatkiem do niemal każdego dania. Doskonale pasuje do mięsa. Wspaniale smakuje również z kluskami i kopytkami ziemniaczanymi.
Surówka ze świeżej kapusty cieszy się ogromnym powodzeniem również jako dodatek do potraw z grilla. Warto nauczyć się ją przyrządzać, zwłaszcza że surówki te zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych, minerałów i witamin.
Surówka z kalarepy jest szybka, lekka i łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją ze składników dostępnych przez cały rok. Co ważne, jest niskokaloryczna – główka kalarepy zawiera maksymalnie 40 kcal.
Warzywna surówka pasuje do każdego wiosennego dania. Doskonale spisuje się jako dodatek do mięsnych potraw. Możesz również zjeść ją w formie szybkiej przekąski, gdy zgłodniejesz.
Surówka z kiszonych buraków to doskonały pomysł dla każdego, kto lubi nietypowe dodatki do wiosennych obiadów. Słodkie buraki w połączeniu z ostrym czosnkiem wspaniale łączą się na talerzu. Kiszone buraki są pyszne i zdrowe. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Nawet początkująca osoba nie będzie miała większego problemu z przyrządzeniem surówki, zwłaszcza że przepis jest prosty. Wiosenna surówka z kiszonych buraków pasuje do każdego rodzaju mięsa. Ma mocny, charakterystyczny zapach i smak.
Surówka z papryki jest pyszna, smaczna i zdrowa. Z dodatkiem cebuli pasuje na każdą okazję. Wiosenna surówka ma ogromną ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność.
Surówkę robi się bardzo szybko i łatwo. Aby warzywa puściły sok i lekko zmiękły, warto na kilkanaście odstawić warzywa z solą i octem. Jeśli nie masz oliwy z oliwek, możesz zrobić warzywną przekąskę z olejem słonecznikowym lub rzepakowym.
Surówka ze szpinaku jest ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu. Wiosenna surówka jest również prosta do przygotowania – nie trzeba mieć żadnej wiedzy kulinarnej, aby ją zrobić.
Szpinak to niskokaloryczne warzywo, które bogate jest w magnez, witaminę C i żelazo. Sałaka ze szpinaku najsmaczniejsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Świeży szpinak należy polać sosem dopiero przed podaniem. W przeciwnym razie surówka zwiędnie.