Botwina – produkt, który koniecznie musisz zjeść dla zdrowia!

Zdrowa botwina na wiosennym straganie
Botwina pojawia się na straganach wraz z wiosną, fot. timolina
ikona podziel się
Opublikowano: 28.05.2024 r., 8:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Botwina lub też boćwina to inaczej młode buraczki sprzedawane wraz z łodygami i liśćmi. Popularna jest w wielu kuchniach, ale w Polsce jest niemal nieodłącznym elementem wiosennego gotowania. I słusznie! To warzywo, nadające się do jedzenia w całości jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. W tym artykule zdradzę również, jak przyrządzić botwinę w bardzo smaczny i szybki sposób, jednak nie będzie to chłodnik.

Botwina czy boćwina

Botwina, czyli młode buraki z liśćmi, zbiera się w bardzo wczesnym etapie wzrostu. W sklepach można spotkać botwinkę z niemal niewidocznymi korzeniami – burakami oraz taką, w której są już małe, ale znacznie bardziej widoczne buraki.

Przygotowując popularny w Polsce chłodnik, zupy na ciepło lub sałatki wykorzystywane jest całe warzywo – nic się nie marnuje.

Doceniana jest za swój delikatny, nieco ziemisty smak, który jest znacznie mniej wyrazisty niż smak dojrzałych już buraków ćwikłowych.

Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Botwina doceniana jest nie tylko ze względu na smak, ale również liczne wartości odżywcze. Znajdziemy w niej witaminę A, C i K. Te witaminy odpowiadają za zdrowy wzrok, dobrze funkcjonujący układ odpornościowy, są silnymi antyoksydantami oraz odgrywają rolę w procesie krzepnięcia krwi i zdrowiu kości.

W botwinie znajdziemy również żelazo, mangan, potas i magnez. Te składniki mineralne mają ogromny wpływ na układ krwionośny i prawidłową pracę serca.

Spożywając botwinę, dostarczymy również do organizmu błonnik, który wspiera pracę przewodu pokarmowego oraz wiele antyoksydantów, które mogą uchronić przed uszkodzeniem komórek i rozwojem np. chorób nowotworowych.

Orzeźwiający chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki cieszy się dużą populatnością, fot. Monika

Co można zrobić z botwiny?

  • Zupy – przez popularne w okresie letnim chłodniki, po ciepłe zupy krem – botwinka idealnie wpasowuje się w gusta miłośników zup. Nadaje zupie nie tylko piękny głęboko różowy kolor, ale również prawdziwy smak lata.
  • Sałatki – młode listki botwinki idealnie nadają się do zjadania na surowo, dlatego mogą być świetnym urozmaiceniem dla sałatek. Ich piękny zielono-różowy kolor nada sałatce jeszcze bardziej wykwintnego wyglądu.
  • Soki i smoothie – jeśli lubicie przyrządzać pyszne i zdrowe napoje dla siebie i swojej rodziny, to koniecznie wzbogaćcie je o liście botwinki. Dzięki temu wasze smoothie lub sok będzie jeszcze bogatsze m.in. w witaminę C, błonnik i antyoksydanty.
  • Zamiast szpinaku – jeśli lubicie dodawać do dań, podsmażony na oliwie z czosnkiem szpinak, to w ten sam sposób możecie przygotować również botwinkę. Podsmażone listki razem z łodygami będą świetnym dodatkiem do dań głównych. I do tego ten smak!

Botwina jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Bogata w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, botwina przynosi liczne korzyści zdrowotne, wspierając serce, układ pokarmowy, odpornościowy i kostny. Spożywanie botwiny może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i ochrony przed chorobami przewlekłymi. Dzięki wszechstronnym możliwościom kulinarnym botwina może być łatwo włączona do codziennej diety, przynosząc nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto