Przepis na surówkę kopenhaską krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Sałatę umyj i poszatkuj w mniejsze kawałki.

Marchew pokrój w słupki, cebulę w pióra, a ogórki w kostkę.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jogurt wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę.

surówka kopenhaska
Surówka kopenhaska
Koszt przygotowania dania
6.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
68 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Surówka kopenhaska - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce kopenhaskiej

Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań,

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania niezawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.

Zatem jak zrobić surówkę kopenhaską? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i poszatkuj.

Włóż posiekaną kapustę do miski i dodaj do niej startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulkę i ogórki.

Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę przygotowanym dipem.

Postaw na podstawowe przyprawy takie jak sól i pierz, a następnie całość dokładnie wymieszaj i odstaw tak, aby nabrała aromatu i nieco zmiękła.

Surówka z sałatą lodową to pyszna i łatwa propozycja jako dodatek do obiadu. Co ważne jest to bardzo tania opcja. Oczywiście zależy od sklepu i regionu, ale nie zapłacisz za nią więcej niż 5 zł za kg.

Surówka ze świeżej kapusty ostatnio zyskała na popularności w większości restauracji, szczególnie z kuchnią orientalną można spotkać się z ją jako dodatkiem do dań.

Skoro już znasz przepis na surówkę kopenhaską teraz Twoja kolej. Przygotuj surówkę z marchewką, która jest niezwykle dobra i szybka do swojego ulubionego dania.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!

Wartości odżywcze surówki kopenhaskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
34.06 kcal
68.12 kcal
Białko
1.84 g
3.68 g

Węglowodany w surówce kopenhaskiej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.41 g
10.83 g
Węglowodany przyswajalne
4.11 g
8.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
2.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.79 g
1.58 g
Tłuszcze nasycone
0.45 g
0.90 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.14 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
2.44 mg
4.89 mg

Witaminy w przepisie na surówkę kopenhaską

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
130.91 µg (mcg)
261.83 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
2.96 mg
5.92 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
14.36 µg (mcg)
28.72 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
1312.51 µg (mcg)
2625.01 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę kopenhaską

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
261.93 mg
523.85 mg
Potas
130.69 mg
261.38 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
65.62 mg
131.23 mg
Fosfor
19.04 mg
38.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
8.07 mg
16.15 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.56 mg
Cynk
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki kopenhaskiej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce kopenhaskiej

Lista alergenów dla surówki kopenhaskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania surówki kopenhaskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
1/2 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórki konserwowe
180 g
3 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowane
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
21.10
Jak oceniasz przepis na surówkę kopenhaską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób