Przepis na surówkę kopenhaską krok po kroku
- Sałata lodowa 200 g 1/2 główki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Ogórki konserwowe 180 g 3 sztuki
- Jogurt naturalny 2% 180 g 1 opakowane
- Musztarda 30 g 3 łyżki
Sałatę umyj i poszatkuj w mniejsze kawałki.
Marchew pokrój w słupki, cebulę w pióra, a ogórki w kostkę.
Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jogurt wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Kiszona kapusta
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówka z młodej kapusty i ogórka
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówki z marchewki

(liczba kalorii)
Surówka kopenhaska - cechy przepisu
Więcej o surówce kopenhaskiej
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań,
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania niezawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.
Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.
Zatem jak zrobić surówkę kopenhaską? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i poszatkuj.
Włóż posiekaną kapustę do miski i dodaj do niej startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulkę i ogórki.
Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę przygotowanym dipem.
Postaw na podstawowe przyprawy takie jak sól i pierz, a następnie całość dokładnie wymieszaj i odstaw tak, aby nabrała aromatu i nieco zmiękła.
Surówka z sałatą lodową to pyszna i łatwa propozycja jako dodatek do obiadu. Co ważne jest to bardzo tania opcja. Oczywiście zależy od sklepu i regionu, ale nie zapłacisz za nią więcej niż 5 zł za kg.
Surówka ze świeżej kapusty ostatnio zyskała na popularności w większości restauracji, szczególnie z kuchnią orientalną można spotkać się z ją jako dodatkiem do dań.
Skoro już znasz przepis na surówkę kopenhaską teraz Twoja kolej. Przygotuj surówkę z marchewką, która jest niezwykle dobra i szybka do swojego ulubionego dania.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!
Wartości odżywcze surówki kopenhaskiej
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w surówce kopenhaskiej
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na surówkę kopenhaską
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę kopenhaską
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce kopenhaskiej
Lista alergenów dla surówki kopenhaskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%