Surówka kopenhaska

Opublikowano: 24.02.2022 r., 18:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka kopenhaska
Surówka kopenhaska
Surówka kopenhaska to połączenie świeżych warzyw z lekkim dipem na bazie jogurtu naturalnego. Poznaj mój szybki i prosty sposób, przygotuj surówkę samodzielnie.
Przygotowanie 20 min
68 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Sałata lodowa 1/2 główki (200 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ogórki konserwowe 3 sztuki (180 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 opakowane (180 g)
  • Musztarda 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę kopenhaską krok po kroku

Sałatę umyj i poszatkuj w mniejsze kawałki.

Marchew pokrój w słupki, cebulę w pióra, a ogórki w kostkę.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jogurt wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę.

Jak oceniasz przepis na surówkę kopenhaską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat surówki kopenhaskiej

Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań,

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania niezawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.

Zatem jak zrobić surówkę kopenhaską? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i poszatkuj.

Włóż posiekaną kapustę do miski i dodaj do niej startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulkę i ogórki.

Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę przygotowanym dipem.

Postaw na podstawowe przyprawy takie jak sól i pierz, a następnie całość dokładnie wymieszaj i odstaw tak, aby nabrała aromatu i nieco zmiękła.

Surówka z sałatą lodową to pyszna i łatwa propozycja jako dodatek do obiadu. Co ważne jest to bardzo tania opcja. Oczywiście zależy od sklepu i regionu, ale nie zapłacisz za nią więcej niż 5 zł za kg.

Surówka ze świeżej kapusty ostatnio zyskała na popularności w większości restauracji, szczególnie z kuchnią orientalną można spotkać się z ją jako dodatkiem do dań.

Skoro już znasz przepis na surówkę kopenhaską teraz Twoja kolej. Przygotuj surówkę z marchewką, która jest niezwykle dobra i szybka do swojego ulubionego dania.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!

Alergeny w surówce kopenhaskiej

Lista alergenów dla surówki kopenhaskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze surówki kopenhaskiej

na 100g gotowej potrawy

Surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek warzywny do wielu dań obiadowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
34.06
68.12
Białko (g)
1.84
3.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.41
10.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.11
8.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.79
1.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.44
4.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
130.91
261.83
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.96
5.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.36
28.72
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1312.51
2625.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
261.93
523.85
Potas (mg)
130.69
261.38
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.62
131.23
Fosfor (mg)
19.04
38.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.07
16.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.56
Cynk (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki kopenhaskiej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki kopenhaskiej

Koszt składników
21.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
200 g
1/2 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórki konserwowe
180 g
3 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowane
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
21.10