Robisz sałatkę jarzynową z jabłkiem czy bez? Ten i inne sporne składniki w kultowym przepisie

Sałatka jarzynowa w miseczce podawana jest z okazji różnych świąt i uroczystości
Sałatka jarzynowa, która chętnie przygotowywana jest na święta, fot. nesavinov
ikona podziel się
Opublikowano: 21.02.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Pyszne jarzyny połączone z ogórkiem kiszonym, jajkiem gotowanym na twardo, porem oraz majonezem - to nic innego, jak sałatka jarzynowa. Co rodzina, to inny sposób jej przygotowywania. Sprawdź, jakie produkty są najczęściej sporne, jeśli chodzi o wykonanie tej pysznej sałatki. Może przekonasz się do wyboru innych produktów, których do tej pory unikałeś?

Babcina sałatka

Na stronie Fajnegotowanie.pl po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „sałatka jarzynowa”, wyskoczy aż osiem różnych przepisów. Nic dziwnego, każdy z nich różni się jakimś składnikiem. Sałatkę jarzynową chętnie przygotowujemy na święta lub imprezy rodzinne. Jest bardzo smaczna i pasuje do większości dań serwowanych podczas spotkań. Jakie składniki są tak naprawdę sporne? Koniecznie doczytaj do końca.

Z jabłkiem czy bez?

Pierwszym spornym produktem jest właśnie jabłko. Jedni kochają, inni nienawidzą. Jednak warto spróbować, jabłko nada sałatce charakteru. Najlepiej wybrać te bardziej soczyste i lekko kwaskowate odmiany, np. jonagold. Jego dodatek zmieni delikatnie teksturę sałatki - coś będzie chrupać pod zębami. Z jabłkiem sałatka stanie się lekko winna i kwaskowata.

Jabłko wzbogaci sałatkę również w różne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim sporo witamin oraz składników mineralnych. Do sałatki najlepiej dodać jabłka surowe, pokrojone w drobną kostkę. Jeśli przygotowujesz małą porcję sałatki, wystarczy, że dodasz do niej jedno małe jabłko. Nie dodawaj go zbyt dużo, ponieważ zdominuje smak pozostałych składników.

Por czy cebula?

Cebula to produkt, który króluje w kuchni polskiej. Wykorzystujemy ją do wielu dań, jednak do sałatki jarzynowej warto wybrać inne produkty. Świetnie sprawdzi się tu por lub szczypiorek. Por ma delikatniejszy smak niż cebula. Jeśli całkowicie chcesz zrezygnować z dodatku wyżej wymienionych produktów, sałatkę możesz wzbogacić o musztardę (nada ona delikatną ostrość).

Czemu lepiej zrezygnować z dodatku cebuli do sałatki jarzynowej? Ponieważ najczęściej dodajemy ją w formie surowej, przez co sałatka szybciej może się zepsuć. Dodatkowo cebula wydziela bardzo intensywny smak, który może zdominować pozostałe produkty. Jeśli koniecznie chcesz ją dodać, to sparz ją wrzątkiem na sicie (utraci ona część soku i stanie się delikatniejsza).

Ogórek kiszony czy konserwowy?

Jak sałatka jarzynowa, to ogórek - ale jaki: kiszony czy konserwowy? Oba z nich pasują. Dodatek ogórków sprawia, że sałatka jest kwaśniejsza. Warzywa te, przed przystąpieniem do krojenia, koniecznie odciśnij z nadmiaru soku. Jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie sałatka będzie wodnista, a jej wygląd nie będzie zachęcał do jedzenia.

A jaki rodzaj ogórków wybrać? Z dietetycznego punktu widzenia lepiej wybrać ogórki kiszone, ponieważ stanowią dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, potasu, żelaza. Są jednak dość słone, dlatego warto przepłukać je przed krojeniem. Ogórki kiszone zakwaszą delikatnie sałatkę jarzynową. Jeśli preferujesz takie smaki, koniecznie dodaj je do swojej sałatki. Ogórki konserwowe również zakwaszą sałatkę, jednak bardziej wyczujesz smak octu.

Groszek czy kukurydza?

Jedni uwielbiają sałatkę z samym groszkiem, inni wybierają jedynie kukurydzę. A jeszcze inni kochają sałatkę z obydwoma składnikami. Nic dziwnego, te dodatki wpływają nie tylko na walory smakowe sałatki, ale również na jej wygląd. Kukurydza oraz groszek mają piękne kolory, które zachęcają do zjedzenia tej pyszności.

A teraz trochę o ich właściwościach smakowych. Kukurydza dodana do sałatki wpływa na chrupkość (tak jak jabłko) oraz nadaje słodki posmak. Groszek natomiast jest bardziej stonowany i pomaga we włączeniu do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Pamiętaj, aby nie dodawać tych dodatków zbyt dużo, aby nie zdominowały pozostałych produktów. Wybierz ten dodatek, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom żywieniowym.

Sałatka w zielonej miseczce zawiera jedynie groszek zielony
Z groszkiem czy kukurydzą - która będzie lepsza, fot. natkinzu

Majonez domowy czy ten ze sklepu?

Ostatnim składnikiem, nad którym warto się zastanowić, jest majonez. Wykorzystać kupiony w sklepie czy przygotować go samodzielnie? Odpowiedź jest prosta: wybierz ten, który bardziej odpowiada tobie. Przygotowanie domowego majonezu nie jest zbyt skomplikowane, jednak wymaga dodatkowego czasu. Domowy majonez nie zawsze może się udać, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem. Jednak nie poddawaj się i spróbuj przygotować samodzielnie majonez do sałatki.

Majonez jest produktem wysokokalorycznym, dlatego poznaj jedną sztuczkę na zmniejszenie kaloryczności sałatki. Połowę majonezu zastąp jogurtem naturalnym (sięgaj po jogurt gęsty). Sałatkę z jogurtem wymieszaj w takiej ilości, jaką zamierzasz spożyć w przeciągu dnia (warzywa możesz pozostawić w misce i mieszać je na bieżąco), ponieważ sałatka z jogurtem podejdzie wodą i szybciej się zepsuje.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto