Sałatka z fasolką szparagową - 4 propozycje na wyjątkową sałatkę

0
0,0/5

Sałatka z fasolką szparagową to dobry sposób na wykorzystanie tej rośliny, gdy nadchodzi lato. Fasola szparagowa zielona czy żółta jest super w formie sałatki: na grilla lub na imprezę, do obiadu, jako przetwory lub na samodzielny posiłek. Spróbuj najlepszych przepisów z wykorzystaniem fasoli szparagowej. Musisz zrobić fasolkę szparagową w słoikach na zimę. Genialne! Zdrowa i lekka propozycja to sałatka z fasolką szparagową, pomidorkami i serem feta. Surówka do obiadu z fasolką szparagową będzie super pomysłem. Jest także przepis na sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Sałatka z fasolką szparagową na talerzu z kolorowymi warzywami, a także przepisy na sałatki z fasolką
Sałatka z fasolką szparagową krok po kroku, czyli najlepsze przepisy oraz sposób przygotowania pysznych sałatek

Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Fantastyczna sałatka z fasolką szparagową marynowaną w paprykowo-pomidorowym sosie. Jest to świetna propozycja na wyśmienitą sałatkę do słoika na zimę. Przepis na sałatkę z gotowanej fasoli szparagowej jest prosty, szybki i przede wszystkim przepyszny. Sałatkę z zielonej lub żółtej fasoli szparagowej można zrobić, gdy jest na nią sezon i mieć smaczny dodatek do obiadu na zimę lub do grilla. Pasuje ona do ziemniaków, kaszy, makaronu lub ryżu oraz mięsa w każdej postaci. Można ją także podawać z kanapkami czy innymi potrawami.

Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Fantastyczna sałatka z fasolką szparagową marynowaną w paprykowo-pomidorowym sosie. Jest to świetna propozycja na wyśmienitą sałatkę do słoika na zimę.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
100 g
Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Lista składników do przygotowania sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach

  • fasolka szparagowa 1000 g
  • Marchewka 250 g
  • Cebula 250 g
  • Papryka czerwona 240 g
  • Olej rzepakowy 125 ml
  • Koncentrat pomidorowy 75 g
  • Cukier 36 g

Przygotowanie sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach krok po kroku

Przygotuj słoiki.

Z fasolki usuń końcówki. Pokrój ją na pół lub na trzy części. Fasolkę zalej wodą i gotuj 15 minut.

Do drugiego garnka dodaj olej, cukier, łyżkę soli, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie pół plasterki cebulę. Duś na niewielkim ogniu całość około 10 minut, mieszaj co jakiś czas.

W tym czasie pokrój paprykę na niewielkie plasterki, dodaj do reszty po upływie tych 10 minut razem z połową łyżeczki ostrej papryki, połową łyżki papryki słodkiej oraz 50 ml wody. Ponownie gotuj, tym razem 5 minut.

Po 5 minutach dodaj jeszcze koncentrat, 3,5 łyżki octu oraz ponownie 50 ml wody. Zagotuj i wyłącz gotowanie. Spróbuj marynatę i w razie potrzeby dopraw.

Fasolkę wymieszaj z całą marynatą. Nakładaj ją do słoików. Bardzo mocno zakręć.

W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę, a następnie postaw słoiki z daleka od siebie. Wlej tyle wody, by ilość osiągnęła 2/3 wysokości słoików. Gotuj 20 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka i prosta sałatka z fasolką szparagową. Przepis na tę sałatkę składa się tylko z fasoli szparagowej, pomidorków oraz sera feta. Do tego jest sos na bazie oleju lnianego i przypraw. By sałatka była jeszcze bardziej wartościowa posyp ją pestkami dyni – najlepiej prażonymi. Pasuje ona do pieczywa, mięs, ryby lub do innych ulubionych potraw. Bardzo łatwa, szybka i dobra sałatka z gotowaną zieloną i/lub żółtą fasolką szparagową.

Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka i prosta sałatka z fasolką szparagową.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
1
Wielkość
jednej porcji
395 g
Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Lista składników do przygotowania sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

  • Pestki dyni 30 g
  • fasolka szparagowa 150 g
  • Ser Feta 70 g
  • pomidory koktajlowe 125 g
  • Olej lniany 20 ml

Przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków krok po kroku

Z fasolki odetnij końcówki. Pokrój na pół i umyj. Zalej wodą i zagotuj w osolonej wodzie do miękkości.

W międzyczasie pokrój ser feta w kostkę, a pomidory przekrój na pół.

Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Ugotowaną fasolkę wymieszaj z serem, pomidorkami i polej sosem - wymieszaj.

Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Surówka z fasolki szparagowej i jabłka

Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę konserwową, a nie gotowaną. Pyszna, aromatyczna i zdrowa. Przepisy z fasolką szparagową konserwową są dobre, ponieważ możesz zrobić je także w zimie, gdzie warzywa konserwowe są najlepsze. Dodatkowo wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Nie ma potrzeby gotować fasolki, więc czas wykonania bardzo się skraca. Surówka jest pyszna do ziemniaków i mięsa lub ryby. Stanowi dobry dodatek do ulubionego jedzenia.

Surówka z fasolki szparagowej i jabłka

Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę konserwową, a nie gotowaną. Pyszna, aromatyczna i zdrowa.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
160 g
Surówka z fasolki szparagowej i jabłka

Lista składników do przygotowania surówki z fasolki szparagowej i jabłka

  • fasolka szparagowa 700 g
  • Jabłko 150 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Cukier 6 g
  • Olej rzepakowy 15 ml

Przygotowanie surówki z fasolki szparagowej i jabłka krok po kroku

Fasolkę szparagową konserwową pokrój drobniej.

Jabłko i cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kostkę.

Dodaj warzywa i jabłko do miski, polej wszystko sokiem cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem. Wymieszaj.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Surówka z fasolki szparagowej i jabłka

Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to kompozycja idealna. Sałatka z fasolką szparagową jest cudowną propozycją jako samodzielny posiłek. Nada się też do grilla jako znakomity dodatek do potraw. Jest bardzo prostym przepisem – składniki są łatwo dostępne. Kukurydza, groszek i ogórek konserwowy oraz sos jogurtowo-majonezowy i to wszystko posypane aromatycznym szczypiorkiem. Smacznie, bardzo zdrowo i prosto. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z czerwoną fasolą?

Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to kompozycja idealna.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
175 g
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Lista składników do przygotowania sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka

  • fasolka szparagowa 250 g
  • Jajko 3 szt.
  • Tuńczyk w sosie własnym 150 g
  • Groszek zielony konserwowy 50 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • majonez light 70 g

Przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej i tuńczyka krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Z fasolki odetnij końcówki. Umyj ją, przekrój na pół i ugotuj do miękkości.

W misce umieść kukurydzę i groszek. Dodaj pokrojone ogórki i ugotowaną fasolkę.

Ugotowane jajka obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski razem z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i sporą ilością szczypiorku. Wymieszaj wszystko.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Przepisy na sałatkę lub surówkę z fasolką szparagową latem i zimą

Fasolka szparagowa to warzywo należące do roślin strączkowych. Są to młode strączki fasoli.

Kiedy najlepiej zrobić sałatkę lub surówkę z fasolką szparagową? Najlepszy czas to ten, kiedy fasolka szparagowa pojawia się w sklepach i na targu. Okres letni to ten czas, w którym to warzywo jest najlepsze. Z kolei w zimie rozwiązaniem najlepszym jest zrobienie sałatki czy surówki z użyciem fasolki szparagowej konserwowej. Przetwory na zimę są przepyszne, ale też z łatwością da się zapobiegać marnowaniu żywności.

By zrobić pyszną sałatkę z fasolką szparagową, nie trzeba bardzo wymyślać. Przepisy są nieskomplikowane i oparte o proste składniki. Można zrobić wiele różnych połączeń z tym warzywem. Są one dobre na każdą okazję. Sałatka z fasolką szparagową jest lekka, zdrowa i jest ciekawym urozmaiceniem.

Są dobrym posiłkiem jedzone samodzielnie. Do większości pasuje pieczywo, na przykład w formie tostów. Dobre dodatki to ziemniaki, makarony, kasze lub ryż albo mięso, ryby przyrządzane na różne sposoby. To tylko namiastka posiłków, z którymi sałatka z fasolką szparagową smakuje wyśmienicie.

Sałatka z żółtej czy z zielonej fasolki?

Nie ma większego znaczenia, jaki kolor wybierzesz. Fasolka żółta i zielona są podobne do siebie pod względem wartości odżywczej. Zawierają także podobną ilość witamin i minerałów. Tak jak wszystkie warzywa strączkowe fasolka szparagowa zawiera bardzo dużo błonnika. Jest warzywem z niskim indeksem glikemicznym. Sałatka z zieloną i żółtą fasolką szparagową nie różni się procesem obróbki tego warzywa. Oba rodzaje należy zrobić tak samo.

Jeżeli używasz fasolki szparagowej świeżej, trzeba z niej obciąć końcówki. Do sałatek i surówek dobrze jest fasolkę pokroić na mniejsze części. Umytą fasolkę trzeba gotować, aż stanie się miękka. Czas gotowania wynosi tylko około 15-20 minut. Gotuje się więc stosunkowo krótko. Mrożoną fasolkę szparagową gotuje się około 5 minut dłużej niż świeżą.

Wybieraj tę fasolkę, którą lubisz. Miksowanie kolorów również jest fajne – im więcej kolorów tym bardziej posiłek cieszy oko.

Zapraszam do zapoznania się z przepisami na barszcz ukraiński z fasolą. Jeśli jeszcze nie jadłeś barszczu ukraińskiego z fasolą, to masz najlepszą okazję. Barszcz ukraiński z fasolą jest kolejną propozycją na pyszne wykorzystanie fasoli.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto