Surówka ze szpinaku

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka ze szpinaku podana w białym talerzu.
Surówka ze szpinaku
Surówka ze szpinaku to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka ze szpinaku jest bardzo zdrowa i zawiera niedużą ilość kalorii. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Prażenie 3 min
819 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Szpinak (500 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Pomarańcza 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Oliwa z oliwek (200 ml)
  • Nasiona słonecznika (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duża miska

Przepis na surówka ze szpinaku krok po kroku

Pomidory suszone pokrój w kostkę.

W misce umieść szpinak.

Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę.

Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem.

Do szpinaku dodaj pomarańczę, pomidory suszone oraz pokruszony ser feta.

Polej całość sosem i wymieszaj.

Upraż na patelni pestki słonecznika i posyp wierzch sałatki.

Jak oceniasz przepis na surówka ze szpinaku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat surówki ze szpinaku

Łatwa surówka ze szpinaku to bardzo ciekawy pomysł na szybki dodatek do obiadu. Surówkę można podać także jako osobne danie dla osób dbających o linię. Przepis na surówkę ze szpinaku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak baby, suszone pomidory w oleju, ser feta, pestki słonecznika, pomarańcza, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę ze szpinaku? Pomidory suszone pokrój w kostkę. W misce umieść szpinak. Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem. Do szpinaku dodaj pomarańczę, pomidory suszone oraz pokruszony ser feta. Polej całość sosem i wymieszaj. Upraż na patelni pestki słonecznika i posyp wierzch sałatki.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak możemy kupić w formie mrożonej lub świeżej. Mrożone liście szpinaku bardziej nadają się do przygotowywania sosów i farszów do pierogów. Natomiast świeży szpinak wspaniale sprawdza się jako baza zdrowych sałatek. Szpinak jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także wpływać na regulację poziomu glukozy we krwi oraz pomaga obniżać cholesterol. Ser feta jest rodzajem Greckiego sera, który pasteryzowany jest w solance. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za prawidłową mineralizację kości.

Podsumowując pyszna i szybka do przygotowania sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Świeży szpinak należy polać sosem, dopiero przed podaniem inaczej surówka zwiędnie i będzie mało apetycznie prezentować się na talerzu. Surówki ze szpinaku najlepiej nie przechowywać w lodówce dłużej niż kilka godzin.

Alergeny w surówce ze szpinaku

Lista alergenów dla surówki ze szpinaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze surówki ze szpinaku

na 100g gotowej potrawy

Surówka ze szpinaku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako dodatek mający na celu zapewnić objętość posiłku. Surówka jest świetnym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
273.27
819.80
Białko (g)
6.39
19.16
Fenyloalanina (mg)
0.31
0.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.04
27.11
Węglowodany przyswajalne (g)
6.06
18.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
8.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
25.10
75.31
Tłuszcze nasycone (g)
6.23
18.68
Tłuszcze nienasycone (g)
18.87
56.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.98
41.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.90
14.69
Cholesterol (mg)
11.87
35.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
183.40
550.20
Witamina B6 (mg)
0.35
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
29.13
87.38
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina E (mg)
1.97
5.92
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.67
50.00
Tiamina (mg)
0.28
0.85
Ryboflawina (mg)
0.28
0.84
Niacyna (mg)
2.02
6.06
Foliany (µg (mcg))
104.53
313.60
Beta karoten (µg (mcg))
1899.07
5697.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
215.27
645.80
Potas (mg)
511.60
1534.80
Wapń (mg)
121.27
363.80
Fosfor (mg)
169.40
508.20
Magnez (mg)
84.33
253.00
Żelazo (mg)
2.13
6.40
Cynk (mg)
1.34
4.03
Miedź (mg)
0.36
1.07
Mangan (mg)
0.63
1.89
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki ze szpinaku 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki ze szpinaku

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Nasiona słonecznika
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
63.00