Przepis na surówka ze szpinaku krok po kroku
- Szpinak 500 g
- Suszone pomidory w oleju 200 g
- Pomarańcza 200 g 1 średnia sztuka
- Ser Feta 200 g
- Oliwa z oliwek 200 ml
- Nasiona słonecznika 200 g
Pomidory suszone pokrój w kostkę.
W misce umieść szpinak.
Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę.
Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem.
Do szpinaku dodaj pomarańczę, pomidory suszone oraz pokruszony ser feta.
Polej całość sosem i wymieszaj.
Upraż na patelni pestki słonecznika i posyp wierzch sałatki.
Często zadawane pytania
-
Kimchi
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Sałatka na grilla
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Buraki zasmażane
-
Surówka colesław
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałata ze śmietaną
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Surówki

(liczba kalorii)
Surówka ze szpinaku - cechy przepisu
Więcej o surówce ze szpinaku
Łatwa surówka ze szpinaku to bardzo ciekawy pomysł na szybki dodatek do obiadu. Surówkę można podać także jako osobne danie dla osób dbających o linię. Przepis na surówkę ze szpinaku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak baby, suszone pomidory w oleju, ser feta, pestki słonecznika, pomarańcza, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę ze szpinaku? Pomidory suszone pokrój w kostkę. W misce umieść szpinak. Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z oliwek z solą i pieprzem. Do szpinaku dodaj pomarańczę, pomidory suszone oraz pokruszony ser feta. Polej całość sosem i wymieszaj. Upraż na patelni pestki słonecznika i posyp wierzch sałatki.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak możemy kupić w formie mrożonej lub świeżej. Mrożone liście szpinaku bardziej nadają się do przygotowywania sosów i farszów do pierogów. Natomiast świeży szpinak wspaniale sprawdza się jako baza zdrowych sałatek. Szpinak jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także wpływać na regulację poziomu glukozy we krwi oraz pomaga obniżać cholesterol. Ser feta jest rodzajem Greckiego sera, który pasteryzowany jest w solance. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za prawidłową mineralizację kości.
Podsumowując pyszna i szybka do przygotowania sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Świeży szpinak należy polać sosem, dopiero przed podaniem inaczej surówka zwiędnie i będzie mało apetycznie prezentować się na talerzu. Surówki ze szpinaku najlepiej nie przechowywać w lodówce dłużej niż kilka godzin.
Wartości odżywcze surówki ze szpinaku
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w surówce ze szpinaku
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na surówka ze szpinaku
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na surówka ze szpinaku
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce ze szpinaku
Lista alergenów dla surówki ze szpinaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta