Zalewa do sushi
- Ocet ryżowy (150 ml)
- Cukier kokosowy - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Przepis na zalewę do sushi krok po kroku
W garnuszku umieść ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz pół łyżeczki soli.
Składniki podgrzej, ale nie doprowadzaj ich do zagotowania.
Zalewę dokładnie wymieszaj, aby sól oraz cukier całkowicie rozpuściły się.
Zalewę zdejmij z ognia.
Gotową zalewę wykorzystaj do zaprawienia 500 gram ugotowanego ryżu do sushi.
Więcej informacji na temat zalewy do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje do przygotowania zalewy wynoszą około 2 porcji octu ryżowego, 1 porcji cukru kokosowego oraz odrobiny soli. Sprawdzony przepis na zalewę do sushi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Do przygotowania zalewy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić zalewę do sushi? W garnuszku umieść ocet ryżowy, cukier kokosowy oraz pół łyżeczki soli. Składniki podgrzej, ale nie doprowadzaj ich do zagotowania. Zalewę dokładnie wymieszaj, aby sól oraz cukier całkowicie rozpuściły się. Zalewę zdejmij z ognia. Gotową zalewę wykorzystaj do zaprawienia 500 gram ugotowanego ryżu do sushi.
Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczną zalewę do sushi. Najlepsza zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania zalewy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na zalewę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pyszną zalewę ważne są odpowiednie proporcje. Jeśli przygotowujesz sushi z większej ilości ryżu dobierz odpowiednią ilość produktów spożywczych.
Alergeny w zalewie do sushi
Lista alergenów dla zalewy do sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę do sushi
Wartości odżywcze zalewy do sushi
Zalewa do sushi to doskonały dodatek do gotowanego ryżu, który zamierzasz wykorzystać do przygotowania sushi. Zalewy nie należy doprowadzać do zagotowania.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.