Cukier kokosowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze kokosowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier kokosowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
cukier kokosowy 54 54
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego cukru kokosowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak cukier kokosowy indeks glikemiczny wynosi 54, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z cukrem kokosowym
Cukier, Cukier trzcinowy, Ksylitol, Olej kokosowy, Erytrytol (erytrol), Syrop klonowy, Wiórki kokosowe, Kokos, Stewia, Melasa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla cukru kokosowego

Cukier kokosowy
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 54
(niski)

Przepisy z cukrem kokosowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto