Szyszki z krówek
- Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
- Masło - 1/2 masła (125 g)
- Ryż biały preparowany (100 g)
Przepis na szyszki z krówek krok po kroku
Masę krówkową w puszce przełóż do garnka z wodą i gotuj przez około 3 godziny.
Masło rozpuść w osobnym rondelku, dodaj masę krówkową.
Dodaj ryż i wymieszaj całość, uformuj kulki i przełóż na blachę do pieczenia.
Odłóż szyszki do lodówki na godzinę.
Więcej informacji na temat szyszek z krówek
Domowe szyszki z krówek zapewne zna każdy z nas, jest to niezapomniana przekąska z dzieciństwa.
Szyszki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne w smaku. Sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Mój, przepis na szyszki z krówek jest bezglutenowy, ponieważ ryż naturalnie zaliczany jest do produktów bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Pamiętaj, że ryż charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać.
Zatem, jak zrobić szyszki z krówek?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: cukierki krówki, ryż dmuchany, masło.
Możesz też przygotować szyszki z innych dowolnych zbóż spreparowanych. Masę krówkową w puszce przełóż do garnka z wodą i gotuj przez około 3 godziny. Masło rozpuść w osobnym rondelku, dodaj masę krówkową. Dodaj ryż i wymieszaj całość, uformuj kulki i przełóż na blachę do pieczenia. Odłóż szyszki do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nasze pyszne szyszki z cukierków krówek są dobre do spożycia.
Szyszki będą idealne jako szybka przekąska do szkoły, uczelni czy pracy. Śmiało możesz też użyć ich jako dodatek do musli czy do jogurtu naturalnego. Wystarczy, że dodasz owoce, a drugie śniadanie gotowe.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w szyszkach z krówek
Lista alergenów dla szyszek z krówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło
Wartości odżywcze szyszek z krówek
W podobny sposób możesz przygotować szyszki z dowolnych zbóż preparowanych.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.