Szpajza
- Żelatyna (30 g)
- Jajko (8 szt.)
- Cukier (250 g)
- Wódka - 1 kieliszek (50 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Rodzynki (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
Przepis na szpajza krok po kroku
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Oddziel białka od żółtek.
Białka utrzyj na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Dodaj żółtka i utrzyj.
Do masy wlej wystudzoną żelatynę.
Dodaj wódkę, kakao i zmiksuj.
Posiekaj orzechy.
Masę na deser umieść w pucharkach.
Na wierzch dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy i rodzynki.
Deser schłodź w lodówce.
Więcej informacji na temat szpajzy
Szpajza to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Szpajza to deser pochodzący ze śląska, który podaje się na zimno. Deser przygotowuje się na bazie jajek z dodatkiem żelatyny. Przepis na szpajzę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, żelatyna, wódka, kakao, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.
Jak zrobić szpajzę? Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Oddziel białka od żółtek. Białka utrzyj na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj żółtka i utrzyj. Do masy wlej wystudzoną żelatynę. Dodaj wódkę, kakao i zmiksuj. Posiekaj orzechy. Masę na deser umieść w pucharkach. Na wierzch dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy i rodzynki. Deser schłodź w lodówce.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te, pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.
Podsumowując szpejza czekoladowa to wspaniały deser na zimno. Szpejza cytrynowa to bardziej orzeźwiający wybór dla osób nielubiących zbyt słodkich deserów. Żelatyna dodana do deseru pozwala zachować jego gęstą konsystencję. Śląski deser jest pyszny i doskonały na imprezę. Jest łatwy do zrobienia i można go przygotować z pomocą dzieci. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w szpajzie
Lista alergenów dla szpajzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze szpajzy
Szpajza to domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.