- Jajko 5 szt.
- Cukier 60 g 5 łyżek
- Żelatyna 20 g 5 łyżeczek
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Wódka 10 ml
- Czekolada gorzka 50 g
- Rodzynki 80 g
- Rum 40 ml
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Przepis na szpajzę czekoladową krok po kroku
Rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą.
Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach.
Cały czas ubijając, dolej wódkę.
Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera.
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu.
Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku.
Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj.
Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Śmietanę ubij na sztywno.
Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną.

Informacje dietetyczne - szpajza czekoladowa
Wartości odżywcze szpajzy czekoladowej
Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szpajzie czekoladowej
Lista alergenów dla szpajzy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Więcej informacji na temat szpajzy czekoladowej
Szpajza czekoladowa to pyszny, kremowy deser, który wykonasz w kilka minut. Jest tak smaczna, że wrócisz do tego przepisu jeszcze nie raz.
Przepis na szpajzę czekoladową jest bardzo łatwy w wykonaniu. To świetny pomysł na śląskie rozwiązanie na deser w pucharku, który zachwyci Twoją rodzinę. Potrzebne składniki to jajka, cukier, żelatyna, kakao, alkohol, czekoladę gorzką, rodzynki i śmietana 30%. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta najlepsza szpajza.
Na początku rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia. Jajka przelej wrzątkiem i umyj. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą. Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach. Cały czas ubijając, dolej wódkę. Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera. Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu. Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku. Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj. Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje. Śmietanę ubij na sztywno. Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szpajzę czekoladową.
Ze względu na obecność alkoholu ta dobra szpajza niestety nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobami przewlekłymi, które zabraniają spożywania alkoholu.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.
Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Szacunkowy koszt przygotowania szpajzy czekoladowej
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023