Przepis na szpajzę czekoladową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, kakao
To będzie niezbędne
mikser, miska, pucharki

Rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą.

Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach.

Cały czas ubijając, dolej wódkę.

Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera.

Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu.

Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku.

Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj.

Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Śmietanę ubij na sztywno.

Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną.

Szpajza czekoladowa w szklanym słoiczku
Szpajza czekoladowa
Koszt przygotowania dania
18.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Szpajza czekoladowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szpajzie czekoladowej

Szpajza czekoladowa to pyszny, kremowy deser, który wykonasz w kilka minut. Jest tak smaczna, że wrócisz do tego przepisu jeszcze nie raz.

Przepis na szpajzę czekoladową jest bardzo łatwy w wykonaniu. To świetny pomysł na śląskie rozwiązanie na deser w pucharku, który zachwyci Twoją rodzinę. Potrzebne składniki to jajka, cukier, żelatyna, kakao, alkohol, czekoladę gorzką, rodzynki i śmietana 30%. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta najlepsza szpajza.

Na początku rodzynki zalej rumem i odstaw na 20 minut do namoczenia. Jajka przelej wrzątkiem i umyj. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i chwilę ubijaj, aż się połączą. Dodaj kakao i ubijaj na małych obrotach. Cały czas ubijając, dolej wódkę. Żelatynę rozpuść w trzech-czterech łyżkach ciepłej wody. Chwilę ostudź i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj z użyciem miksera. Czekoladę pokrój na małe kawałki. Rodzynki odsącz z rumu. Umieść czekoladę i rodzynki w pucharku. Masę wlej do pucharków i delikatnie wymieszaj. Pucharki włóż do lodówki, aż masa dobrze stężeje. Śmietanę ubij na sztywno. Podawaj szpajzę przystrojoną bitą śmietaną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szpajzę czekoladową.

Ze względu na obecność alkoholu ta dobra szpajza niestety nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobami przewlekłymi, które zabraniają spożywania alkoholu.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.

Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Wartości odżywcze szpajzy czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
255.48 kcal
383.22 kcal
Białko
9.44 g
14.16 g

Węglowodany w szpajzie czekoladowej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
24.78 g
37.17 g
Węglowodany przyswajalne
22.74 g
34.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
3.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
11.99 g
17.98 g
Tłuszcze nasycone
8.52 g
12.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.46 g
5.19 g
Tłuszcze jednonasycone
2.53 g
3.79 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.40 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
159.07 mg
238.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szpajzę czekoladową

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
68.45 µg (mcg)
102.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.67 mg
1.00 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.85 µg (mcg)
1.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.67 mg
Brak danych dla: rodzynki, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
68.22 µg (mcg)
102.33 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
21.84 µg (mcg)
32.76 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1.94 µg (mcg)
2.91 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szpajzę czekoladową

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
71.37 mg
107.05 mg
Potas
229.58 mg
344.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
35.94 mg
53.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
126.78 mg
190.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
30.90 mg
46.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
2.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
1.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.29 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy czekoladowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpajzie czekoladowej

Lista alergenów dla szpajzy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania szpajzy czekoladowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
60 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Żelatyna
20 g
5 łyżeczek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Wódka
10 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Rum
40 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
114.00
Jak oceniasz przepis na szpajzę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób