Przepis na szpajzę cytrynową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
mikser, miska, szpatułka, pucharki

Wyciskamy sok z 2 cytryn. Usuwamy pestki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy sok z cytryny i ponowie mieszamy składniki.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę, a białka na sztywną pianę.

Do żółtek z cukrem dodajemy stopniowo pianę z białek. Masę delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.

Na koniec powoli wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do pucharków. Deser odstawiamy do lodówki, aby stężał.

Szpajza cytrynowa w pucharkach
Szpajza cytrynowa
Koszt przygotowania dania
7.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
98

Szpajza cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szpajzie cytrynowej

Pyszna szpajza cytrynowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek o smaku cytrynowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. To tradycyjny deser, który pochodzi ze śląska. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Deser możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić szpajzę cytrynową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku wyciskamy sok z 2 cytryn. Usuwamy pestki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy sok z cytryny i ponowie mieszamy składniki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę, a białka na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem dodajemy stopniowo pianę z białek. Masę delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do pucharków. Deser odstawiamy do lodówki, aby stężał. Opcjonalnie możemy go podawać z bitą śmietaną lub bakaliami.

Przepis na szpajzę cytrynową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Najlepsza tradycyjna słodka przekąska odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy również przygotować ją z galaretką cytrynową. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze szpajzy cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
194.72 kcal
204.45 kcal
Białko
14.55 g
15.28 g

Węglowodany w szpajzie cytrynowej

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
17.39 g
18.26 g
Węglowodany przyswajalne
17.39 g
18.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
7.43 g
7.80 g
Tłuszcze nasycone
3.11 g
3.26 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
4.53 g
Cholesterol
288.17 mg
302.58 mg

Witaminy w przepisie na szpajzę cytrynową

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A
123.94 µg (mcg)
130.14 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
1.55 µg (mcg)
1.63 µg (mcg)
Witamina E
0.81 mg
0.85 mg
Retinol
123.94 µg (mcg)
130.14 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.39 mg
Niacyna
0.07 mg
0.07 mg
Foliany
38.10 µg (mcg)
40.00 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szpajzę cytrynową

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
121.21 mg
127.27 mg
Potas
108.14 mg
113.55 mg
Wapń
46.65 mg
48.98 mg
Fosfor
155.58 mg
163.36 mg
Magnez
10.54 mg
11.06 mg
Żelazo
1.43 mg
1.50 mg
Cynk
1.01 mg
1.06 mg
Miedź
0.18 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy cytrynowej 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpajzie cytrynowej

Lista alergenów dla szpajzy cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szpajzy cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
60 g
6 łyżek
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Żelatyna
20 g
4 łyżeczki
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Koszt składników
11.00
Jak oceniasz przepis na szpajzę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.7% osób