Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Opublikowano: 24.11.2021 r., 15:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka z kalarepy i rzodkiewki
Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Domowa wersja surówki to niesamowita porcja witamin i składników mineralnych. Poznaj przepis na moją surówkę z kalarepą i rzodkiewką.
Przygotowanie 10 min
44 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kalarepa - 3 sztuki (300 g)
  • Rzodkiewka - 1 pęczek (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kalarepy i rzodkiewki krok po kroku

Kalarepę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki umyj i przekrój na pół.

Wymieszaj warzywa i skropl sokiem z cytryny.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy i rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy i rzodkiewki

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie surówki do rodzinnego obiadu.

Surówka z kalarepy i rzodkiewki nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.

Kalarepa pomimo tego, że jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera tylko 27 kcal w 100 g i jest bogactwem witamin. Należy ona jednak do produktów o średnim indeksie glikemicznym dlatego z jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność lub cukrzyca typu 2. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na ilość jej spożycia w ciągu dnia. Oczywiście należy zwrócić szczególną uwagę na jej ilość, nie oznacza to, że staje się zakazana dla grupy osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Świetnie komponują się tutaj rzodkiewki, które dodają chrupkości całej surówce, dlatego nigdy nie ścieram ich na tarce.

Podobnie jak kalarepa są one niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę.

Wracając do naszej surówki niezwykle bogatej niemal we wszystkie witaminy. Zatem jak zrobić surówkę z kalarepy i rzodkiewki, która jest szybka i prosta to dodatkowo bardzo tania w przygotowaniu.

Wystarczy, że kalarepę zetrzesz na tarce o grubych oczkach i wymieszasz z rzodkiewkami przekrojonymi na pół.

Co ważne obficie skropl je sokiem z cytryny. Zapobiegnie to procesom utleniania, mówiąc prościej warzywa nie ściemnieją przez zawarty w soku z cytryny kwas askorbinowy. Dlatego jak najbardziej polecam to zrobić.

Tarte warzywa dostarczą jeszcze więcej błonnika niż te w całości. Na tym etapie dodaje jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, a całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Jak widzisz przepis na surówkę z kalarepy i rzodkiewki to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem naturalnym, ja jednak pozostawiam ją w takiej czystej wersji bez dodatków. Chyba że mówimy tutaj o dodatkach warzywa, świetnie komponuje się marchewka. Domowa surówka będzie dobra jako dodatek do obiadu.

Alergeny w surówce z kalarepy i rzodkiewki

Lista alergenów dla surówki z kalarepy i rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kalarepy i rzodkiewki

Wartości odżywcze surówki z kalarepy i rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Nie ma lepszego dodatku do obiadu niż domowa wersja surówki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
44.79
44.79
Białko (g)
1.48
1.48
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.41
5.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.37
2.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
3.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.46
2.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
2.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
1.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.30
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
20.98
20.98
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
52.88
52.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.67
0.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.40
0.40
Foliany (µg (mcg))
24.05
24.05
Beta karoten (µg (mcg))
251.16
251.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.67
25.67
Potas (mg)
324.16
324.16
Wapń (mg)
29.00
29.00
Fosfor (mg)
39.44
39.44
Magnez (mg)
17.91
17.91
Żelazo (mg)
0.66
0.66
Cynk (mg)
0.14
0.14
Miedź (mg)
0.11
0.11
Mangan (mg)
0.12
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy i rzodkiewki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy i rzodkiewki

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
300 g
3 sztuki
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 300 g
Rzodkiewka
100 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
30.00