Suflet waniliowy
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na suflet waniliowy krok po kroku
Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.
Mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier.
Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia.
Dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania.
Ostudź masę i dodaj żółtka jaja.
Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą.
Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu waniliowego
Suflet waniliowy to nic innego jak słodki deser na bazie jajek i mąki, który w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu. Będzie to dobry pomysł na słodki lunch lub na śniadanie na słodko, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy, przepis na suflet waniliowy. Jest to mój sprawdzony i prosty przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak:
mąka, jajka, mleko, cukier waniliowy, zwykły cukier i masło.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić suflet waniliowy?
W pierwszej kolejności mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia. Następnie dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania. Ostudź masę i dodaj żółtka. Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą. Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Przygotuj suflet według mojego przepisu i przekonaj się, że jest najlepszy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie waniliowym
Lista alergenów dla sufletu waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sufletu waniliowego
Zamiast cukru waniliowego możesz postawić na laskę wanilii.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.