Sok z porzeczek
- Porzeczki czerwone (2000 g)
- Cukier - pół opakowania (500 g)
Przepis na sok z porzeczek krok po kroku
Porzeczki opłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i osusz na ręczniku papierowym.
Owoce przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody i podgrzewaj przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj owoce).
Sok z porzeczek przecedź przez gazę do drugiego garnka. Owoce w gazie dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.
Do soku dodaj cukier i podgrzewaj sok, aż cukier całkowicie rozpuści się.
Gorący jeszcze sok przelej do szklanych, wyparzonych butelek i zakręć je.
Sok pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Gotowy sok pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat soku z porzeczek
Sok z porzeczek czerwonych to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Tradycyjny, domowy sok z porzeczek możesz wykonać również z wykorzystaniem porzeczek czarnych. Pyszny sok ma piękny czerwony kolor i jest dość kwaśny. Przepis na sok z porzeczek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebne będą jedynie porzeczki czerwone, cukier oraz woda.
A jak zrobić sok z porzeczek? Porzeczki opłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i osusz na ręczniku papierowym. Owoce przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody i podgrzewaj przez około 20 minut (od czasu do czasu wymieszaj owoce). Sok z porzeczek przecedź przez gazę do drugiego garnka. Owoce w gazie dokładnie odciśnij z nadmiaru soku. Do soku dodaj cukier i podgrzewaj sok, aż cukier całkowicie rozpuści się. Gorący jeszcze sok przelej do szklanych, wyparzonych butelek i zakręć je. Sok pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowy sok pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Najbardziej znanymi odmianami porzeczek są porzeczki czarne oraz czerwone. Porzeczki czerwone bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czerwone porzeczki są doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny sok z czerwonych porzeczek. Sok warto przygotować jako przetwory na zimę. Domowy sok możesz wykorzystać do przygotowania pysznego kompotu dla dzieci lub dorosłych. Sok możesz wykorzystać również jako składnik domowych koktajli alkoholowych. Sok warto wykonać z samodzielnie wyhodowanych owoców. Przepis na sok z porzeczek jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni.
Alergeny w soku z porzeczek
Lista alergenów dla soku z porzeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z porzeczek
Wartości odżywcze soku z porzeczek
Sok z porzeczek czerwonych to doskonała propozycja na pyszne przetwory owocowe. Sok warto wykorzystać w sezonie zimowym do przygotowania napoju do obiadu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.